Burse - Fonduri mutuale

Razboiul brokerilor la VESY: Sima ii cere demisia lui Farcas

Razboiul brokerilor la VESY: Sima ii cere demisia lui Farcas
20.05.2010, 23:00 966

Cristian Sima, presedintele si principalul actionar al casei debrokeraj WBS Romania, a chemat la vot actionarii producatorului desobe si vase emailate Ves Sighisoara (VESY) pentru a discutarevocarea si inlocuirea membrilor din Consiliul de Administratie(CA) in frunte cu presedintele societatii, Alexandru Farcas, caredetine firma de brokeraj Ventrust din Targu-Mures.

Sima a cerut conducerii Ves Sighisoara sa publice informatiidetaliate privind contractele, organigrama si fondul de salarii alcompaniei, precum si in legatura cu toate transferurile de banidintre Ves Sighisoara si Chimica Orastie, Chimsport Orastie siVentrust, societati conduse tot de Alexandru Farcas.

Seful WBS mai cere auditorului extern sa intocmeasca un raportprin care sa analizeze incidentele unor fapte prevazute dearticolele 272 din Legea 31/1990 care constau in "folosirea curea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea,intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul luipropriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interesedirecte sau indirecte".

Analizarea incidentei faptelor de catre auditor se mai refera sila un alt articol din lege care stipuleaza ca "se imprumuta, suborice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de lasocietatea pe care o administreaza, de la o societate controlata deaceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe careel o administreaza, suma imprumutata fiind superioara limiteiprevazute la art. 1444 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintreaceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datoriiproprii".

Reprezentantii WBS spun ca au sesizat si Comisia Nationala aValorilor Mobiliare (CNVM). "Este o investigatie a echipei deconducere care nu s-a finalizat inca. Ves Sighisoara treceprintr-un moment mai greu si vrem sa facem aceasta societate samearga bine. Echipa de conducere actuala nu este tocmai performantasi nu a respectat ce am vrut", a declarat Anca Bunea, directorulgeneral al WBS Romania.

"Niciunul dintre punctele aduse in discutie de catre domnulCristian Sima in solicitarea de convocare a Adunarii GeneraleOrdinare nu reprezinta actiuni intreprinse in defavoarea companieisau in mod rauintentionat de catre conducerea actuala a VES. Dealtfel, niciunul dintre membrii actualei conduceri nu a adusniciodata niciun fel de prejudiciu companiei si nu a incercat saintreprinda actiuni ascunse sau ilegale. Suntem mai mult decatdeschisi sa prezentam in cadrul Adunarii Generale Ordinare oricedocumentatie referitoare la subiectele aduse in discutie de domnulSima, pentru a risipi orice urma de indoiala asupra bunei credintea managementului", a declarat Alexandru Farcas, presedinteleVes.

El a precizat ca Ves a contractat anul trecut doua imprumuturipe termen scurt de la Chimsport Orastie si de la el personal,intr-un context dificil pentru companie, cand aceasta se confruntacu lipsa de lichiditati. "Cele doua imprumuturi au ajutat firma saisi continue activitatea de productie", spune Farcas. Potrivitacestuia, Ves a mai acordat la inceputul acestui an un imprumutcatre Chimica Orastie, "in conditii perfect legale si avantajoase".Niciunul dintre contracte nu a fost raportat pe Bursa.

Alexandru Farcas detine, direct si indirect, circa 11,95% dinactiunile Ves, el fiind ales in functia de presedinte al companieiin august 2009, in timp ce WBS Romania are o participatie de11,54%.

Ves Sighisoara a inregistrat in primul trimestru o scadere aafacerilor de 21%, la un nivel de 5,8 mil. lei (1,4 mil. euro) si atrecut pe pierdere in primul trimestru cu un rezultat negativ de18.600 de lei (4.500 de euro). In 2009, compania a inregistratpierderi de 3 mil. lei (0,71 mil. euro).

Actiunile Ves Sighisoara s-au transferat la categoria a II-a abursei de pe piata RASDAQ in luna mai a anului 2008. Pe parcursulanului trecut, compania a propus de doua ori majorarea capitaluluisocial cu 4,3 mil. lei (peste un milion de euro), insa de fiecaredata propunerea a fost respinsa de actionari.

In septembrie 2009, un grup de actionari ai Ves Sighisoara caredetineau 42,19% din capital si-au scos la vanzare actiunile, dar nuau reusit sa gaseasca un cumparator chiar si dupa ce au reduspretul de vanzare cu o treime, la 0,15 lei. Compania a reluat lainceputul anului demersurile pentru majorarea capitalului, insa astrans doar 18% din suma de 4,3 mil. lei pe care a cerut-o de laactionari.

Ieri, actiunile Ves Sighisoara s-au tranzactionat la un pret de0,0575 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de5,3 mil. lei (1,3 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO