Burse - Fonduri mutuale

Răzvan Paşol, Intercapital: Am putea fi pe drumul spre ieşire din criză

Răzvan Paşol, Intercapital: Am putea fi pe drumul spre ieşire din criză
08.08.2010, 23:47 17

Bursa a încheiat săp­tămâna în scădere pe o lichiditate destulde scăzută, transfe­ru­rile cu acţiuni cu­mu­lând numai 2,8 mil.euro. Indicele BET a coborât cu 1,6%, iar SIF-urile au pierdut înmedie 2,7%. In­di­cele general al pieţei BET-C a pierdut0,9%.

Brokerii spun că este posibil ca odată cu liniştirea situaţiei atâtpe plan intern, cât şi extern, Bursa să-şi continue tendinţa deapreciere uşoară din ultimele săp­tămâni. "Bursa a dat nişte semnede dez­morţire în ultimele săptămâni şi acelaşi lucru s-a întâmplatşi pe bursele de afară. Dacă pieţele internaţionale continuătendinţa uşoară de aprecieri, ar putea să crească şi Bursa", spuneRăzvan Paşol, preşedintele firmei de brokeraj IntercapitalInvest.

SIF-urile au deschis vineri uşor pe plus, dar corecţiile au pusstăpânire pe Bursă începând cu a doua parte a şedinţei ca urmare ascăderilor înre­gistrate pe bursele externe, indicii europeniînchizând pe minus în medie cu peste 1%. Acţiunile SIF Moldova(SIF2) au coborât cu 3,6%, aceste titluri fiind şi printre cele mailichide din piaţă, corecţii de peste 3% suferind şi acţiunile SIFBanat-Crişana (SIF1) şi respectiv SIF Transilvania (SIF3).Scăderile vin şi după ce CMVM a obligat grupul BT şi grupul dinjurul omului Cătălin Chelu să vândă pachete importante lasocietăţile de investiţii financiare care depăşesc pragul legal de1% din capital. Titlurile SIF Oltenia au fost cele maitranzacţionate, acestea închizând cu o scădere mai mică, de 1,4%.Acţiunile Petrom (SNP) s-au aflat în topul rulajelor, acesteacoborând cu 2,1%, iar titlurile BRD au pierdut 2,5%.

Acţiunile BVB au fost printre puţinele care au înregistratcreşteri, cu o apreciere de 0,7%, pe plus mai închi­zând şiAzomureş Târgu-Mureş (AZO), cu un avans de 1%. Acţiunile RompetrolRafinare (RRC) au sărit vineri cu 6,1%, o creştere mai mareînregistrând numai titlurile Carbochim, respectiv de 9,3%, însă peun rulaj foarte scăzut. "Rezul­ta­tele companiilor de pe burse aufost în general bune. Acum pe plan extern sunt două curente deopinie: unii spun că dacă rezultatele au fost bune, vor continuacreşterile, alţii că dacă s-a terminat cu ştirile bune privindrezul­tatele, piaţa va scădea din nou. Eu văd lucrurile cu unoptimism moderat pentru următoarele luni până la finalul anului",spune Paşol.

Chiar dacă principalii emitenţi de la Bursă şi-au prezentat dejarezultatele, un număr foarte mare de companii urmează să-şi publicesăptămâna aceasta rezultatele financiare aferente primelor şaseluni din 2009. Brokerii nu se aşteaptă la mari surprize de lacompaniile autohtone listate pe Bursă în ceea ce priveştesituaţiile financiare semestriale. "Nu mă aştept să fie marisurprize. Pe fondul liniştirii lucrurilor am putea continua săvedem creşteri pe Bursă. Lucrurile sunt puţin mai clare acum decâtîn urmă cu câteva luni şi am putea fi pe drumul ieşirii din criză",spune Răzvan Paşol. Pe plan extern, bursa americană a închisşedinţa vineri cu o scădere modestă, de numai 0,4% pe indiceleS&P 500, în timp ce principalii indici europeni înregistrauvineri scăderi destul de importante, de peste 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO