Burse - Fonduri mutuale

Reacţii la eşecul IPO-ului Agricover. Adrian Dudu, Certinvest: Oferta nu a fost destul de mare pentru fondurile de pensii. Putea să reprezinte undeva la 0,75% din BET. Marjele de profitabilitate scad vizibil de la an la an

Reacţii la eşecul IPO-ului Agricover. Adrian Dudu,...

Autor: Tibi Oprea

17.05.2023, 19:28 438

Ceea ce ar fi putut deveni cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) din Europa Centrală şi de Est de după izbucnirea războiului ruso-ucrainean s-a încheiat fără succes. Listarea Agricover Holding, după o ofertă derulată între 4 şi 16 mai 2023, a fost anulată, aşa cum a anunţat astăzi compania la Bursa de Valori Bucureşti. Cum văd actorii din piaţă decizia holdigului?

„Compania este în mare parte o instituţie financiară nebancară şi perioada aceasta este expusă la riscuri din punctul acesta de vedere. Probabil că partea aceasta de business nu merge foarte bine şi lucrul acesta se reflectă şi în marjele de profitabilitate. Dacă ne uităm, ele scad destul de vizibil de la an la an şi este un semnal destul de negativ. Când vezi lucrul acesta la un IPO, te gândeşti că s-ar putea să se întâmple cum s-a întâmplat cu Digi, cu Sphera. Pe de altă parte, oferta nu a fost destul de mare pentru fondurile de pensii. Estimat la cât s-ar fi vândut din Agricover, nici nu eram siguri dacă intră în BET sau nu. Putea să reprezinte undeva la 0,75% din BET după simulările mele. Depinde şi de lichiditate, ar fi putut înlocui unul din emitenţii mai mici cu o lichiditate mai mică, dar chiar şi aşa, este destul de mică pentru BET. Poate unele din fondurile mari au spus că nu este timpul acum”, spune Adrian Dudu, director de investiţii al Certinvest, pentru ZF.

Oferta Agricover Holding, stabilită la maximum 416 mil. lei şi derulată între 4 şi 16 mai 2023, nu ar fi îndeplinit criteriile de închidere cu succes, aşa cum a comunicat holdingul joi, determinând reprezentanţii să oprească planurile de listare.

“Agricover Holding S.A. informează investitorii că raportat la prevederile prospectului de ofertă, nu au fost îndeplinite criteriile de închidere cu succes a ofertei şi, prin urmare, oferta nu a fost finalizată prin încheierea unei tranzacţii, conform prevederilor art. 38 din Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă”, menţionează compania într-un raport publicat tot joi la BVB.

Aproape 43 de milioane de acţiuni au subscris investitorii de retail în oferta derulată în perioada sus menţionată, echivalentul a 52% din cât au avut ei alocat pentru această tranşă. Aceştia au subscris la 0,5 lei pe unitate, adică au realizat investiţii de circa 21,5 milioane de lei cu aproximativ 3.400 de ordine. Este eşecul Agricover un semnal negativ având în vedere că vine înaintea listării Hidroelectrica?

„Nu cred. Este strict legat de faptul că holdingul era un amestec de un IFN cu un alt business şi de faptul că mergea destul de prost ca afacere. Hidroelectrica va fi altceva. Mediul este acum unul pesimist relativ la sectorul financiar”, spune Adrian Dudu pentru ZF.

Vezi aici mai multe detalii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO