Recomandare pentru SNN: firmă nouă pentru Compania Uraniului şi fabrica de combustibil

16 dec 2014 Autor: Radu Bostan

Departamentul pentru Energie a recomandat Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), controlată în proporţie de 81% de stat, să-şi scoată din activ fabrica de combustibil şi să o unească cu minele de uraniu într-o companie nouă, la care SNN ar avea participaţia majoritară, iar statul ar fi acţionar minoritar.
 
Aceasta este soluţia agreată de ac­ţionarul majoritar al Nuclear­electrica, în loc de varianta integrării tuturor activităţilor, de la mină până la centrală, într-o singură companie. „Noi le-am demonstrat că se pot crea sinergii care să ducă la eficienţă în Nuclearelectrica dacă s-ar integra producţia de combustibil cu mina şi rafinăria“, a spus Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei Privatizare din Departa­mentul pentru Energie.
 
Nuclearelectrica deţine în prezent centrala electrică de la Cernavodă şi Fabrica de Combustibil Nuclear de la Mioveni (FCN). Verigile anterioare din lanţul nuclear, anume minele de uraniu şi rafinăria de prelucrare a minereului de la Feldioara, judeţul Braşov, fac parte din Compania Naţională a Uraniului (CNU), către care Nuclearelectrica plă-teşte anual circa 20 milioane de euro.
 
Guvernul a propus mai demult integrarea activităţilor din domeniul nuclear, însă forma pe care ar avea-o după reorganizare sectorul cu afaceri de jumătate de miliard de euro şi peste 3.700 de angajaţi încă nu a fost stabilită. Nuclearelectrica şi CNU au lansat însă procedura de selecţie pentru consultantul care va realiza studiul premergător.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.12.2014

 
Cuvinte cheie:
Nuclearelectrica
, combustibili
, fabrica
, uraniu
, recomandare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide