Burse - Fonduri mutuale

Revenire a SIF-urilor, pe masura scaderii de miercuri

10.11.2006, 18:29 17

SIF-urile au revenit ieri cu un avans mediu de 5%, pastrandu-si lichiditatea de peste 30 mil. euro, dupa corectia negativa de miercuri, apreciata de majoritatea brokerilor ca fiind una "exagerata".
La fel ca si miercuri, intreaga piata a urmat traiectoria societatilor de investitii, BET crescand cu peste 2%.
"Ma asteptam ca ieri sa avem o revenire a SIF-urilor. Scaderea din sedinta anterioara fusese prea violenta, iar investitorii institutionali au gasit aceste titluri foarte atractive, dupa ce si-au marcat profitul, aducand scaderi ale cotatiilor prin vanzarile de vineri si de la inceputul acestei saptamani", spune Adrian Simionescu, director la Finans Securities.
Indicele BET-FI a crescut ieri cu 5,09%, pe fondul unui rulaj de 25,5 mil. euro (89,2 mil. lei), ceea ce a reprezentat circa 84 % din valoarea totala de tranzactionare din piata. SIF Oltenia si SIF Moldova au ramas vedetele pietie cu un rulaj de 9,8 mil. euro (34,4 mil. lei), si respectiv 8,85 mil. euro (31mil. lei). Aprecierile au fost pe masura volumelor, SIF Moldova a crescut cu 4,64%, iar SIF Banat-Crisana a sarit cu 6,25%, a cincea cea mai mare crestere din piata. Tranzactiile cu aceste titluri au reprezentat nu mai putin de 84% din lichiditatea bursei.
BET a urcat ieri cu 2,31%, pe fondul unei lichiditati in piata de 30,27 mil. euro (106,19 mil. lei).
"Trebuie sa ne obisnuim cu astfel de valori ale tranzactiilor. Cred ca in urmatorii doi-trei ani, intrarile de fonduri straine inregsitrate in ultima perioada vor deveni un lucru normal. De altfel, cred ca spre sfarsitul anului vom incepe sa avem lichiditati zilnice medii de peste 20 mil. euro", spune Adrian Simionescu.
Banca Transilvania a crescut cu 3,88%, pe fondul unui rulaj de 1,23 mil. euro (4,3 mil. lei), iar Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) a sarit cu 6,13%, avand o valoare totala a tranzactiilor de 0,6 mil. euro (6,13 mil. lei).
"Corectia de miercuri era una necesara pentru ca investitorii se obisnuisera sa cumpere titlurile societatilor de investitii si sa ramana pe aceleasi pozitii, indiferent de situatia din piata, oferta la vanzare reducandu-se mult. Prin corectie, problema ofertei de titluri s-a rezolvat. Ma astept la reintrarea pe trendul pozitiv inceput cu ceva vreme in urma", spune Adrian Simionescu.

Actiunile SIF Oltenia au castigat 5,1%, pe un rulaj de aproape 10 milioane de euro (34,4 milioane de lei). Cresterea de ieri vine in contextul in care in ultimele doua sedinte aceste titluri pierdusera aproape 10%. De la inceputul acestui an, actiunile SIF Oltenia au castigat circa 33%, insa ultimul pret de ieri se afla cu circa 6% sub nivelul maxim atins luni. Pe parcursul sedintei, actiunile SIF Oltenia au inregistrat fluctuatii puternice, coborand pana la un prag minim de 3,18 lei/actiune, pentru ca pe final sa urce pana la un maxim de 3,49 lei/actiune. La inchidere, aceste titluri au fost tranzactionate la un curs de 3,48 lei/actiune.

Titlurile Transelectrica au inregistrat un avans de peste 5%, pe fondul unor tranzactii destul de scazute insa, de 0,23 mil. euro (0,83 mil. lei). "Scaderile din ultima perioada au venit pe fondul recomandarilor de vanzare facute de unii brokeri. Cu toate acestea, Transelectrica ramane o companie profitabila si atractiva pentru investitorii institutionali. Are perspective de crestere in masura in care schimburile de energie dintre Rusia si tarile europene se vor intensifica", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities. Ultima tranzactie cu titlurile Transelectrica s-a perfectat la un pret de 31,3 lei/actiune, cu circa 10% sub nivelul maxim atins in acest an.

Actiunile Amonil Slobozia au adaugat 1,3% ieri, pe un rulaj de circa 94.000 de euro (0,33 milioane de lei). "Cred ca producatorul de ingrasaminte este sustinut doar de cativa investitori speculativi care influenteaza cotatia avantajati fiind de lichiditatea scazuta de pe aceste titluri", considera Adrian Simionescu. Dupa ce pierdusera circa 17% in decurs de cateva sedinte, actiunile Amonil Slobozia au revenit puternic, sarind cu 27% intr-o perioada similara de timp. Cu toate acestea, cursul Amonil se situeaza cu circa 22% sub nivelul de la inceputul acestui an. Ultimul pret la care aceste titluri s-au tranzactionat a fost de 0,0643 lei/actiune.

Titlurile producatorului de abrazivi Carbochim Cluj-Napoca au crescut joi cu peste 12%, anuland scaderea din sedinta precedenta si atingand un nou maxim pentru acest an. Tranzactiile cu aceste actiuni au fost totusi scazute si au cumulat circa 12.000 de euro (42.450 de lei). Dupa ce pe parcursul anului titlurile Carbochim au fost putin tranzactionate, cursul mentinandu-se in acelasi palier de cotatii, de la sfarsitul lunii octombrie aceste actiuni s-au plasat pe un trend ascendent, cotatia apreciindu-se cu aproape 30%. Pe parcursul sedintei, titlurile Carbochim au atins un prag minim de 8,3 lei/actiune, peste nivelul de inchidere din sedinta precedenta si au inchis pe maxim, la 9 lei/actiune.

Actiunile Turbomecanica au scazut ieri cu 3,21% pe o piata verde. Valoarea totala a tranzactiilor cu aceste titluri a fost de 0,28 mil. euro (1 mil. lei). Titlul a avut o scadere destul de serioasa in ultima perioada, de la inceputul lunii cotatia pierzand aproximativ 11%. Evolutia vine dupa ce pe 1 noiembrie societatea a anuntat dizolvarea asociatiei Turboact si transferul catre persoanele fizice care o alcatuiau a unui pachet de 60,73% din actiuni. Turbomecanica a anuntat o crestere cu 5% a profitului la noua luni fata de aceeasi perioada a anuluiu trecut, in conditiile scaderii ciferi de afaceri. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,755lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO