Burse - Fonduri mutuale

Rezultatele financiare fac legea in piata

17.05.2007, 18:19 17

Cotatiile companiilor listate la Bursa au avut parte de o prima jumatate de saptamana cu volatilitati ridicate determinate in principal de rezultatele financiare raportate pe primele trei luni ale acestui an.
Companiile care au venit cu cresteri importante ale profitului si afacerilor au fost bine vazute de investitori, actiunile acestora inregistrand urcari seminificative. A existat si reversul medaliei, cateva dintre bluechips-uri care au confirmat rezultate in scadere, fiind sanctionate de investitori.
"Piata va fi influentata pe termen scurt de rezultatele companiilor si va inregistra urcari pe emitentii cu rezultate bune, iar scaderile vor continua pe emitentii care au dezamagit investitorii", spune Mihai Chisu, broker la Alpha Finance.
Petrom si Transelectrica au avut o evolutie negativa in ultima spatamana. Transelectrica a pierdut 3,4% fata de sedinta de luni dupa ce a raportat injumatatirea profitului pe primul trimestru fata de aceeasi perioada a lui 2006. Petrom s-a corectat in ultimele trei sedinte cu 3,7%, dupa ce investitorii anticipau o reducere a rentabilitatii.
In opozitie cu aceste evolutii, actiunile producatorului de aluminiu primar Alro au sarit ieri cu 15%, dupa ce compania din Slatina a raportat profituri de 47 mil. euro pe primele trei luni, in urcare cu 68% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Dinamica rezultului net vine pe o crestere a afacerilor de sub 10%, iar procentul de 68% este explicat de emitent prin faptul ca primele de vanzare ale produselor realizate de Alro au crescut.
Titlurile Broker au continuat evolutia buna si au castigat si ieri 3,4%. "Broker Cluj a obisnuit investitorii cu rezultate financiare bune, iar strategia de extindere si dezvoltare a societatii de brokeraj este apreciata de actionari", spune Chisu, broker la Alpha Finance.
Si actiunile Compa Sibiu au urcat in ultimele doua sedinte sustinut, dupa ce ieri a fost ultima zi in care investitorii puteau sa achizitioneze titluri ale producatorului de piese auto pentru a lua parte la majorarea de capital cu aport din partea actionarilor.
Piata RASDAQ a continuat cu o sedinta volatila, multe dintre actiuni fiind inca sub influenta rezultatelor financiare raportate de emitenti. "Cine doreste sa castige bani poate sa se uite pe RASDAQ, unde actiunile au dovedit ca pot aduce profituri serioase, cu putin mai multa atentie, e adevarat", spune Chisu.

Actiunile SIF Transilvania au pierdut ieri aproape 50% in urma majorarii de capital. Tranzactiile cu titlurile companiei au inregistrat ieri o lichiditate de 4,07 mil. euro (13,35 mil. lei), aflandu-se pe primul loc in topul rulajelor si reprezentand 33,65% din totalul sumelor tranzactionate la Bursa. SIF a vandut marti pe piata RASDAQ pachetul de 24,09% detinut la capitalul producatorului de mase plastice si sticlarie Prodcomplex Targu Mures, pentru 1 mil. euro (3,3 milioane de lei). Compania Prodcomplex este controlata de Aurelia Cacovean, care detinea, anterior tranzactiei, 53,57% din titluri. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Transilvania s-a perfectat la un pret de 2,17 lei/actiune.

Titlurile producatorului de aluminiu Alro Slatina au sarit ieri cu 14,48%, pe fondul unui rulaj de 251.000 de euro (0,83 mil. lei). Producatorul a inregistrat in primul trimestru un profit net de 48,3 milioane de euro (159,3 milioane de lei), in crestere cu 60% fata de aceeasi perioada din 2006, rezultat raportat la venituri de 584 milioane lei (177 milioane euro) si cheltuieli de 395,5 milioane lei (120 milioane euro). Profitul brut al producatorului de aluminiu s-a majorat in intervalul ianuarie-martie 2007 cu 62%, la 188,6 milioane lei (57,1 milioane de euro). Compania a avut venituri totale mai mari cu 10% fata de primul trimestru al anului trecut, cheltuielile totale scazand cu 4,5%.

Actiunile societatii de intermediere financiara Broker Cluj au crescut ieri cu 3,43%, pe fondul unei lichiditati de 0,37 mil. euro (1,2 mil. lei). Societatea se afla in negocieri pentru fuziunea cu alte doua societati de servicii financiare, dupa ce va finaliza fuziunea cu HTI Securities si Investco din Bucuresti. Broker a inregistrat in primul trimestru un profit brut de 8,4 milioane lei, iar la patru luni indicatorul a depasit 10 milioane de lei. Compania de brokeraj din Cluj estimeaza ca va obtine in acest an un profit net de 30,8 milioane de lei, in urcare cu 41,7% fata de rezultatul raportat in 2006. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 2,41 lei/actiune.

Titlurile producatorului de cabluri electrice si optice Iproeb au pierdut ieri 3,77%, dupa ce in ultimele doua sedinte acestea au urcat cu aproape 50% pe fondul unor tranzactii in urcare. Valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei s-a ridicat ieri la circa 425.000 de euro (1,39 mil. lei), reprezentand al doilea rulaj de pe piata regular a RASDAQ, dupa Imotrust Arad. Profitul societatii din Bistrita a sarit in primul trimestru al acestui an de patru ori la 2,35 mil. euro (8,4 mil. lei), dupa ce anul trecut pe aceeasi perioada compania raporta un rezultat net de 0,68 mil. euro (2,44 mil. lei). Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 5,1 lei/actiune.

Actiunile Prospectiuni Bucuresti au sarit ieri cu 8,87%, pe fondul unui rulaj de 175.000 de euro (0,58 mil. lei). Firma Prospectiuni Bucuresti a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 206,4 mil. lei, in crestere cu 48,3% fata de nivelul de 139,1 mil. lei consemnat in 2005, iar profitul net al companiei a crescut de peste cinci ori, la 39,8 mil. lei. Aceste titluri au adus anul trecut unul dintre cele mai mari randamente de pe piata de capital, dupa o apreciere de 20 de ori. Valoarea de piata a companiei s-a triplat de la inceputul acestui an, pana la 115 mil. euro. Tender SA, care detine peste 85% din companie, a vandut in ultima luna 0,2% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24