Burse - Fonduri mutuale

România plăteşte apropierea de linia întâi a războiului din Ucraina: Bursa de Valori Bucureşti are minus 17,3% anul acesta, Paris minus 10,8%, iar britanicii minus 2,4%. Cu tot cu dividende, scăderea bursei româneşti este de 9,1%, iar indicele companiilor din energie are o scădere de 7,7%

România plăteşte apropierea de linia întâi a...

Autor: Tibi Oprea

05.11.2022, 14:02 2843

 ♦ În Statele Unite, Dow Jones are un minus de 9,9%, dar Nasdaq Composite are minus 30%.

Oricât de mari ar fi rezultatele companiilor de la Bursa de valori Bucureşti, cum ar fi Petrom, care şi-a triplat vânzările şi şi-a majorat de cinci ori profitul net în primele nouă luni din 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, oricât de generoase ar fi acestea prin prisma dividendelor pe care le distribuie şi pe cât de bine este reprezentat sectorul energiei pe bursa românească, acţiunile sunt penalizate de investitori, în parte, din cauza apropierii geografice de Ucraina.

Mai mult, scumpirile din ultima perioadă au făcut ca obligaţiunile să se tranzacţioneze sub valoarea nominală, atât cele de stat, cât şi cele corporative. Titlurile de stat au astăzi randamente chiar şi de 10%, întrucât investitorii cer o primă de risc. În privinţa bondurilor corporative, situaţia este chiar sumbră, în contextul în care multe dintre ele sunt negarantate, iar finanţările Vivre Deco şi Nemo Express au proiectat o umbră de incertitudine în rândul deţinătorilor.

„Noi fiind o piaţă emergentă, suntem mai volatili decât marile pieţe. Acolo sunt investitori mult mai mari şi interese foarte mari. Faptul că suntem lângă zona de conflict ne afectează într-adevăr foarte tare“, spune analistul economic Dragoş Cabat pentru ZF.

Preţurile acţiunilor companiilor arată nu doar performanţa imediată, ci şi perspectiva, iar perspectiva indică o încetinire a creşterii economice şi inclusiv a profitabilităţii companiilor sau poate chiar mai mari a profitabilităţii în perioada următoare. Apropierea de război nu este singurul nenoroc al BVB, completează analistul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO