Burse - Fonduri mutuale

Românii au virat „degeaba“ 8,2 mld. lei la Pilonul II în 9 luni. Activele au rămas la 89 mld. Lei

Românii au virat „degeaba“ 8,2 mld. lei la Pilonul...

Autor: Liviu Popescu

24.10.2022, 00:07 1496

♦ În septembrie 2022 activele celor şapte fonduri de pensii Pilon II au scăzut de la 91,6 mld. lei la 88,7 mld. lei, respectiv 3 mld. lei, în contextul în care în septembrie indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti a avut minus 12%.

Viitorii pensionari ai României, adică acei salariaţi care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrâneţe, au virat 8,2 mld. lei (1,6 mld. euro) către fondurile de pensii private obligatorii Pilon II în primele nouă luni din 2022 arată datele agregate de ZF de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Astfel, în fiecare lună de până acum din 2022, în conturile celor mai mari investitori ai bursei locale, respectiv cele şapte fonduri Pilon II, au intrat în medie circa 910 milioane de lei de la salariaţi, sume de bani care au fost direcţionate în cea mai mare parte în achiziţia de titluri de stat şi în proporţie de circa 25% către acţiuni. Spre comparaţie, viramentele din primele nouă luni din 2021 au fost de 7,3 mld. lei, creşterea cu 1 mld. lei anul acesta fiind explicată de creşterile salariale şi ca urmare a majorării numărului celor care au început să cotizeze la P2.

Potrivit datelor ASF, circa 7,8 milioane de români sunt participanţi ai fondurilor Pilon II, din care aproape 4 milioane de persoane au avut contribuţii virate recent. În septembrie au fost înregistrate contribuţii de 936 mil. lei, ceea ce înseamnă în medie circa 234 lei pentru un participant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO