Burse - Fonduri mutuale

Romcarbon, investiţie de 2,8 mil. lei la Hidroelectrica după încheierea IPO-ului. Aldani Master Capital, aproape 1 mil. lei

Romcarbon, investiţie de 2,8 mil. lei la Hidroelectrica...

Autor: Tibi Oprea

07.07.2023, 12:45 1413

Producătorul de ambalaje din material plastic Romcarbon (simbol bursier ROCE) a anunţat investitorii printr-un raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti că în urma subscrierilor acţiunilor Hidroelectrica (H2O) în valoarea maximă de 2 milioane de euro aprobată de consiliul de administraţie, societatea a subscris un volum de 28.086 de acţiuni în valoare totală de 2,83 mil. lei.

Dacă împărţim suma la numărul de acţiuni achiziţionate în IPO, se poate observa că Romcarbon a subscris la un preţ de 100,88 de lei pe unitate, adică preţul final de ofertă (104 lei) minus discountul de 3% aplicat în primele cinci zile ale ofertei celui mai mare producător de energie electrică din România.

în şedinţa din 28 iunie 2023 Consiliul de Administraţie a aprobat cu unanimitate de voturi ca societatea să subscrie acţiuni Hidroelectrica (H2O), cel, în oferta de listare, în valoare totală de până la 2 milioane de euro.

Deţinută în proporţie de 32,9% de Living Plastic Industry din Buzău, în proporţie de 20,52% de Joyful River Limited din Cipru şi în proporţie de 12,38% de Ştefan-Alexandru Toderiţă (12,38%), Romcarbon a raportat un profit net de 9,3 mil. lei în 2022, faţă de 3 mil. lei în 2021, la venituri de 328 mil. lei la nivel consolidat, în urcare cu 12%.

Compania are o capitalizare de 108,3 mil. lei. Acţiunile ROCE se tranzacţionează în creştere cu 16,8% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 20,3 mil. lei, în timp ce în ultimul an au un avans de 63,5%, pe un rulaj de 32,4 mil. lei, arată datele BVB.

În acelaşi timp, Aldani Master Capital (simbol bursier AGQR), fostă Agromec Râmnicu-Vâlcea, a anunţat miercuri, 5 iulie, situaţia acţiunilor subscrise după închiderea ofertei – 9.734 de acţiuni H2O, la preţul de 100,88 de lei pe unitate, în valoare totală de 981.966 de lei.

Administratorul unic al companiei cu 7 mil. lei capitalizare a aprobat subscrierea de acţiuni în valoare maximă de 3,4 mil. lei ale celui mai mare producător de energie electrică din regiune.

Agromec a fost înfiinţată în 1991 şi listată la Bursa de Valori Bucureşti în 1997, pe piaţa AeRO. În 2021, Kanata Invest Corporation, fondată de Daniel Almăşan, de profesie inginer, a cumpărat 52% din Agromec, transformând compania în Aldani Master Capital şi mutând sediul la Cluj. În urma unor operaţiuni de piaţă, compania de 7,2 mil. lei capitalizare este controlată în proporţie de 60,44% de Kanata, în timp ce Genoveva Alucai deţine 23,65% din capitalul social.

Acţiunile AGQR înregistrează o scădere de 6,7% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 128.380 de lei, arată datele BVB.

Joi dimineaţă, pe 6 iulie, Bursa de Valori Bucureşti a procesat în sistemul său tranzacţii cu acţiuni Hidroelectrica (H2O) în valoare de 1,8 miliarde de lei aferente tranşei micilor investitori, sub forma a 51.865 de tranzacţii (ordine), ceea ce înseamnă că aceste sunt deja înregistrate în conturile investitorilor.

Aceştia le pot vedea fie la preţul de 100,88 lei pe acţiune – reprezentând discountul de 3% aplicate în primele cinci zile de subscriere – fie la preţul de 104 lei, adică pentru cei care au subscris în ultimele 3 zile ale ofertei şi deci fără discount.

Lansarea Hidroelectrica la Bursa de Valori, adică debutul tranzacţionării cu acţiunile celei mai profitabile companii de stat, este programată pe 12 iulie.

De atunci orice investitor va putea să cumpere şi să vândă acţiuni de pe piaţa de capital prin intermediul unui broker. Preţul H2O va fluctua în funcţie de raportul cerere/ofertă şi în funcţie de rezultatele financiare, date şi de condiţiile meteo.

Fondul Proprietatea (simbol bursier FP), acţionarul minoritar administrat de americanii de la Franklin Templeton, a strâns 9,3 miliarde de lei (1,9 mld. euro) prin vânzarea integral pe bursă a pachetului de 20% pe care îl avea la Hidroelectrica.

Pe partea cumpărătorilor sunt mii de investitori de retail, dar şi investitori de calibru din România, precum fonduri de pensii, atât obligatorii, cât şi facultative, fonduri mutuale, şi din străinătate, precum SUA, Marea Britanie, Austria, Germania. Sunt inclusiv fonduri de investiţii care până acum nu au avut legătură cu România.

Fondul a lichidat astfel perla porfofoliului său, care reprezenta aproape 80% din activul net şi pe care o avea din 2005, adică de atunci de când a fost înfiinţat de Guvernul României pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist şi nu puteau fi retrocedate în natură.

Investitorii care au subscris H2O au adăugat în portofoliu o companie cu o evaluare de 9,5 ori profitul net al ultimilor 12 luni şi care promite că va avea o politică generoasă de dividende, cu repartizări între 90% şi 100% din profitul net, însă fiind o companie de stat cel mai ridicat risc este intervenţionismul guvernamental în contextul în care sectorul de energie electrică este puternic reglementat.

Lansarea companiei pe piaţa de capital va fi la o evaluare anticipată de 47 miliarde de lei, pe baza preţului final din ofertă stabilit 104 lei pe acţiune, compania la care statul român are 80% se pregăteşte să intre la tranzacţionare la un multiplu de 4,55 ori cifra de afaceri a ultimelor 12 luni, arată calculele ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO