Burse - Fonduri mutuale

Romgaz a contractat foraje mai mici de la Dafora decât în 2009

Autor: Andrei Chirileasa

19.10.2010, 23:26 35

Compania de foraj şi construcţii Dafora Mediaş (DAFR),controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean (desen), a anunţatîncheierea unui contract în valoare de 52 mil. lei (12 mil. euro)plus TVA privind forarea unor sonde pentru producătorul de gazenaturale Romgaz Mediaş.

Contractul, care se întinde pe o perioadă de 15 luni, reprezintăcirca 28% din cifra de afaceri a Dafora din 2009, care a fost decirca 43 mil. euro. Valoarea lucrărilor atribuite de Romgaz cătreDafora este însă mai mică decât anul trecut, când producătorul degaze a contractat lucrări de foraj în valoare de 74 mil. lei (17mil. euro) plus TVA de la compania lui Călburean.

Reprezentanţii Dafora nu au comentat.

Romgaz, una dintre cele mai bogate companii din România, se află înproprietatea Ministerului Economiei. Dafora s-a desprins din Romgazîn 1995, fiind preluată de Gheorghe Călburean, însă depinde încon­tinuare de contractele primite de la Romgaz, care îi asigură oparte semnificativă din afaceri.
Compania a încercat să-şi diversifice în ultimii ani baza declienţi, încheind contracte cu companii petroliere active înRomânia, dar şi pe plan extern. În august, Dafora a anunţat uncontract de 3 mil. lei cu Regal Petroleum pentru forarea şirepararea unor sonde în judeţul Neamţ, după ce în iulie încheiaseun contract şi în Ucraina cu firma Krim Petroleum. În iunie,compania lui Călburean a reluat şi forajele pentru Petrom, dupăcirca un an în care grupul petrolier nu a mai contractat foraje dela Dafora.
Compania şi-a bugetat pentru acest an lucrări de foraj de circa 36mil. euro, deşi spune că are capacitatea de a realiza lucrări de 50mil. euro pe an.
Dafora este activă şi pe segmentul de construcţii şiinfrastructură, unde a încheiat în acest an mai multe contractepentru reabilitări şi extinderi de reţele de apă. Compania aanunţat ieri că a început lucră­rile de moder­nizare lainfrastructura comunei Horea din ju­deţul Alba, valoareacontractului fiind de circa 6,5 mil. lei. Lucrările se întind pe operioadă de 18 luni.

Cele mai importante contracte de infra­structură primite în acestan sunt pentru mo­dernizarea reţelei de apă din Mediaş şi dinoraşele Agniţa şi Dumbrăveni, valoarea totală a lucrărilorridicându-se la circa 89 mil. lei (21 mil. euro). Dafora esteasociată în aceste contracte cu Hidroconstrucţia şi cu firmaFlowtex Technology, controlată tot de către Călburean.
Dafora a realizat în primul semestru afaceri de 91,5 mil. lei (21,5mil. euro), în creştere cu 20% faţă de perioada similară a lui2009. Profitul net al companiei a urcat de şapte ori, la 7,07 mil.lei (1,66 mil. euro).
Acţiunile Dafora au câştigat circa 3% ieri, după anunţareacontractului cu Romgaz, tranzac­ţio­nându-se la 0,14 lei. De laînceputul anului, acţiunile au câştigat 35%, capitalizarea fiind înprezent de 32 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO