Burse - Fonduri mutuale

Saptamana cu final neasteptat pentru BRD: minus 5%

20.03.2006, 00:00 8

Actiunile BRD au pierdut 5% vineri, scaderea venind chiar pe inchidere. Vanzarea la un pret atat de jos a surprins piata, mai ales ca cererea pe BRD era mai ridicata decat oferta la finalul saptamanii trecute. Cu aceste actiuni se realizasera si sase tranzactii speciale, la pretul de 18 lei/actiune. In piata, ultimul pret a fost de 17,1 lei/actiune.

Brokerii spun ca investitorul care a vandut in piata "deal" este posibil sa fi ales sa vanda atat de jos in piata regular intrucat avea un anumit numar de titluri pe care trebuia sa le vanda si nu a gasit pe cineva dispus sa le cumpere pe toate la preturi mai mari in tranzactii speciale.

Cu exceptia BRD, lichiditatea celorlalte actiuni de pe piata a fost destul de redusa. Pe volume destul de mici, piata a consemnat o zi de scadere, indicii BET si BET-FI pierzand 1,2%, respectiv 0,6%.

Brokerii spun ca Bursa va avea si saptamana aceasta o volatilitate importanta, pe fondul incertitudinilor din jurul unor actiuni precum SIF-urile sau Rompetrol Rafinare (Petromidia).

"Evolutia de saptamana viitoare (saptamana aceasta - n.red.) a pietei va semana cu cea de saptamana trecuta. Ma astept in continuare la o volatilitate importanta pe toata piata si la volume la fel de modeste", spune Adrian Caramiha, presedintele societatii de brokeraj Eastern Securities.

"Nu exista o tendinta clara nici pe pietele din afara. E o perioada in care investitorii nu prea mai au apetit pentru cumparare, aceasta fiind de regula o perioada in care prefera mai intai sa vada cum vor fi rezultatele de la trei si sase luni. La noi, mai sunt si anumiti factori particulari care determina investitorii mari sa fie rezervati la cumparare", mai spune Caramiha.

Brokerii considera ca foarte importanta pentru evolutia pietei va fi ce se va hotari legat de detinerile pe care le pot avea investitorii in cadrul SIF-urilor. Dezbaterea proiectului de lege pentru aprobarea ordonantei care reglementeaza aceste detineri, planificata pentru ziua de joi, saptamana trecuta, a fost suspendata, dupa ce grupul parlamentar PSD a cerut o pauza de consultare. Discutiile pe marginea proiectelor aflate pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, care nu fusesera dezbatute pana in acel moment, au fost astfel suspendate.

"Alegerea noului presedinte al Camerei ar putea intarzia discutiile pentru aprobarea proiectului de lege", spune Gratiela Iordache, vicepresedinta Comisiei buget - finante din Camera Deputatilor.



Actiunile BRD au scazut cu 5% din cauza vanzarii realizate de un investitor spre finalul sedintei. Ultimul pret a fost de 17,1 lei/actiune. Transferurile din piata cu titlurile bancii au insumat 5,7 milioane de lei (1,6 milioane de euro), la acestea adaugandu-se tranzactiile speciale care au implicat aceste actiuni si a caror valoare a fost de 6,4 milioane de lei (1,8 milioane de lei). La inceputul sedintei de vineri, cursul actiunilor urcase pana la un maxim zilnic de 18,4 lei/actiune, pentru ca vanzarile aparute in a doua parte a zilei sa coboare treptat pretul pana la un minim de 17,1 lei/actiune. Banca a convocat AGA pe 20 aprilie.



Actiunile Bancii Transilvania au scazut usor pana la un minim de 1,48 lei/actiune, in jurul acestui pret cursul titlurilor variind de la inceputul lunii februarie. Rulajul realizat vineri de aceste actiuni a fost scazut, de doar 1,5 milioane de lei (0,4 milioane de euro). Directorul executiv al bancii, Robert Rekkers, a anuntat ca a mai cumparat actiuni ale bancii si vineri, el achizitionand 15.000 de titluri la pretul de 1,48 lei/actiune. Rekkers a cumparat de mai multe ori de la inceputul acestui an actiuni ale Bancii Transilvania, in ultimele saptamani el mai deruland o tranzactie prin care a cumparat o cantitate egala cu cea de vineri la acelasi pret.



Titlurile Broker Cluj au pierdut 1%, cursul coborand din nou sub pragul de 4 lei/actiune. Societatea de intermediere financiara raportase ca a inregistrat in primele doua luni ale anului un profit brut de 5,25 milioane de lei (1,46 milioane de euro), in scadere cu 25% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Conducerea societatii a precizat ca profitul pe care il va obtine Broker in acest an va fi superior celui din 2005, fara insa a oferi si detalii suplimentare in acest sens. Oficialii Broker au spus ca perioada de scadere prin care trece piata a creat oportunitati de cumparare si ca societatea intra din nou treptat in piata.



Titlurile Flamingo au pierdut peste 3% dupa ce societatea a raportat un profit net mai redus cu 45% decat cel din 2005. Scaderea a venit totusi pe un volum foarte redus, cu aceste titluri derulandu-se tranzactii vineri de sub 7.000 de euro. Pe actiunile Flamingo au intrat din momentul listarii mai ales investitori institutionali, care au in vedere pentru investitiile lor un orizont de timp mai lung. Societatea a obtinut in 2005 un profit net de 2 milioane de euro, mai redus chiar decat estimarile revizuite ale conducerii companiei, care indicau un nivel al profitului de 2,6 milioane de euro. Scaderea profitului a fost cauzata de fluctuatiile puternice de pe piata valutara, potrivit oficialilor Flamingo.



Actiunile Elpreco au pierdut 3% in urma unor tranzactii derulate toate pe piata "odd-lot", unde se tranzactioneaza pachete mai mici de 500 de titluri. Titlurile companiei de constructii se inscriau de altfel in categoria celor care erau evitate de investitorii mici prin prisma pretului ridicat ca valoare care trebuie platit pentru a le cumpara. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a realizat la pretul de 60 lei/actiune. Conducerea Elpreco a anuntat ca va cere actionarilor aprobarea delistarii societatii. Elpreco este controlata de fondul de investitii Broadhurst, care a aprobat in ultima perioada delistarea mai multor companii pe care le detine in portofoliu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24