Burse - Fonduri mutuale

Scăderile de pe bursă s-au accentuat ieri, iar investitorii nu prea au motive de optimism

Scăderile de pe bursă s-au accentuat ieri, iar...

Autor: Stefan Musgociu

16.04.2013, 00:07 1384

Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor externe şi a coborât cu 1,14% (indicele BET-C), într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut cu 2,09% şi s-au îndepărtat de preţul maxim istoric.

Scăderile de ieri au venit în contextul în care pieţele europene au înregistrat corecţii, iar bursele americane au deschis în scădere. Totuşi, şi săptămâna trecută, când bursele internaţionale creşteau, la Bucureşti majoritatea acţiunilor au scăzut.

„Influenţa externă este covârşitoare asupra evoluţiei pieţei din România. De altfel, cred că bursa de la noi creşte sau scade foarte rar sub influenţa factorilor interni. Probabil că volumele de tranzacţionare sunt reduse tocmai pentru că suntem în perioada de dinaintea publicării rezultatelor financiare înregistrate în primul trimestru, iar la SIF-uri a trecut data de înregistrare pentru AGA. Este posibil să fie volume mai bune prin luna mai, însă apoi, în perioada iunie-august de regulă, asistăm la volume destul de reduse“, a declarat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj Wood & Company.

Tranzacţiile cu acţiuni au cumulat doar 22,4 milioane de lei (5,1 milioane de euro), valoare cu 35% sub rulajul de vineri, de 34,4 milioane de lei (7,8 milioane de euro). Aproape 70% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiuni Fondul Proprietatea (5,6 milioane de lei), un deal cu 0,96% din titlurile SIF Moldova (7 milioane de lei), precum şi câte o tranzacţie negociată cu acţiuni SIF Muntenia (1,6 milioane de lei), BRD (810.000 de lei) şi OMV Petrom (460.000 de lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 2,09%, la 0,656 lei, după ce în precedentele două şedinţe au crescut cumulat cu 4,7%. Preţul este cu 2,81% sub maximul istoric atins pe bursă în ziua listării, de 0,675 lei/acţiune.

Evoluţia din precedentele două şedinţe a fost determinată de anunţul privind demararea unui program de răs­cumpărare a maximum 8% din acţi­unile Fondului. Compania americană Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a anunţat miercuri seară că programul de răscum­părare ar trebui să înceapă în câteva zile la preţuri cuprinse între 0,2 lei şi 1,5 lei.

„Cred că este loc destul de creştere pentru acţiunile Fondului Proprietatea. Dacă oferta de la Transgaz se încheie cu succes, cred că este un semn foarte bun pentru România. Ar mai fi şi vestea de la Hidroelectrica privind câştigarea proceselor (cu traderii de energie privind creanţele - n.r.), ceea ce în­seam­nă că sunt şanse mai mari pentru ieşirea din insolvenţă prin luna iunie“, a mai spus analistul.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 1,33%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 1,09%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 1,44% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-FI s-a situat cu 1,89% sub nivelul şedinţei precedente. BET-FI include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Acţiunile Transgaz (TGN) au scăzut cu 0,5% şi au ajuns la preţul de 199 lei în penultima zi a ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din titlurile companiei. Cu acţiunile Transgaz au fost realizate operaţiuni de 232.000 de lei.

Preţul este cu 16,37% peste cotaţia minimă din oferta de vânzare (171 lei/acţiune) şi, în acelaşi timp, cu 13,48% sub cotaţia maximă din ofertă (230 lei/acţiune).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO