Burse - Fonduri mutuale

Se transforma corectia in trend?

22.02.2006, 20:24 9

Piata a inregistrat o noua coborare spectaculoasa, comparabila ca dimensiune cu cea din urma cu o saptamana, motorul scaderilor fiind reprezentat de aceasta data de stirile negative din cazul Petromidia.

Majoritatea brokerilor sustin ca scaderile din ultima perioada au mai mult un fundament psihologic, in conditiile in care, exceptand Rompetrol Rafinare, nu au aparut informatii negative legate de companiile listate. Mai mult, aceste corectii vin pe fondul unor evolutii pozitive pentru majoritatea burselor europene, care au atins in unele cazuri niveluri record pentru ultimii patru ani si jumatate.

Asadar, scaderile de pe piata autohtona se datoreaza, in cea mai mare parte, investitorilor romani, care au ales sa-si marcheze profiturile in aceasta perioada, amintindu-si si de caderile de la finele lui februarie 2005.

"In aceasta perioada, piata a devenit puternic speculativa. Pe fondul informatiilor negative legate de Petromidia, multi investitori au ales marcarea profiturilor la piata si luarea unor pozitii de asteptare. Piata a crescut foarte mult de la inceputul anului si astfel cei care au cumparat actiuni in noiembrie sau decembrie inregistreaza acum profituri de 40-50% pe care nu ezita sa le marcheze", a aratat Rares Nilas, directorul BT Securities.

El crede insa ca aceste corectii sunt legate in primul rand de stirile privind evolutia anchetei in cazul Rompetrol, care afecteaza increderea investitorilor romani in piata de capital.

"Ceea ce s-a intamplat in ultimele zile in piata a fost cauzat de sindromul Rompetrol, care a afectat piata in ansamblul ei. Zvonurile si scenariile care circula si care nu sunt infirmate de nimeni, precum si implicarea unor reprezentanti ai pietei de capital afecteaza foarte mult credibilitatea pietei in randul investitorilor locali. In plus, multi investitori fara experienta care vad ca actiunile Petromidia au scazut cu 20% in trei zile se gandesc ca si celelalte ar putea inregistra scaderi asemanatoare", a explicat Nilas.

In ceea ce priveste investitorii straini, brokerii spun ca acestia nu au reactionat la ceea ce s-a intamplat in ultimele zile pe piata, in conditiile in care majoritatea pietelor din regiune continua sa creasca.

"Investitorii institutionali de obicei nu reactioneaza emotional in cazul unor evolutii de acest gen, ci doar pe baza de analiza, iar din acest punct de vedere situatia nu s-a schimbat", a spus Nilas.



Titlurile companiei petroliere Petrom au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la cotatia de 0,605 lei/actiune, in scadere cu 1,6% fata de ziua precedenta. Pe parcursul sedintei insa, titlurile Petrom au coborat pana la un minim de 0,585 lei/actiune, nivel atins si pe parcursul saptamanii trecute. Brokerii se asteapta insa ca actiunile companiei petroliere sa se mentina in jurul valorii de 0,6 lei/actiune in perioada urmatoare, pana ce compania va raporta rezultatele preliminare pe 2005. Pe plan international, evolutia pretului titeiului a determinat noi cresteri ale actiunilor companiilor petroliere, care au dus indicii bursieri europeni spre noi maxime.



Actiunile Bancii Transilvania au rezistat trendului de scadere de ieri din piata, inchizand sedinta de tranzactionare la pretul de 1,49 lei/actiune, in urcare cu 0,7%. Nici pe parcursul sedintei cursul nu a inregistrat scaderi importante, minimul atins ieri fiind de 1,46 lei/actiune. Dupa cresterile din luna ianuarie, cand titlurile Bancii Transilvania au avansat cu peste 20%, cursul s-a stabilizat sub nivelul de 1,5 lei/actiune. Banca Transilvania a raportat pentru 2005 un profit net de 29,3 milioane de euro, dublu comparativ cu 2004, iar investitorii spera ca aceasta isi va continua politica de acordare a actiunilor gratuite cu care i-a obisnuit in ultimii ani.



Titlurile SIF Banat-Crisana au pierdut ieri mai mult de 4,4%, inregistrand astfel cea mai mare depreciere dintre titlurile SIF, in conditiile in care indicele BET-FI a avut un declin de aproape 3%. SIF Banat-Crisana a inchis sedinta de tranzactionare la cotatia de 2,36 lei/actiune, cu 3,6% sub nivelul inregistrat la finele lui 2005. SIF Banat-Crisana a raportat anul trecut un profit net de 13,9 milioane de euro. Brokerii spun ca SIF-urile au in continuare un potential de crestere destul de ridicat, in conditiile in care preturile actuale sunt destul de apropiate de valoarea unitara a activului net, care nu cuprinde insa si valoarea reala a pachetului detinut la BCR.



Actiunile societatii de intermediere financiarA Broker Cluj-Napoca au inregistrat ieri o evolutie contrara cu cea din piata, inchizand sedinta la pretul de 4,2 lei/actiune, in urcare cu 3,2%. Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste titluri a fost de asemenea ridicata, apropiindu-se de

1 mil. euro. Broker a anuntat ca intentioneaza sa realizeze o majorare de capital in valoare de 6,5 mil. euro, prin emisiunea de actiuni gratuite si aport de numerar al actionarilor. Societatea va distribui aproape 90% din profitul net pe 2005 sub forma de dividende, fiecare actionar urmand sa primeasca 365 de actiuni noi pentru fiecare 1.000 de actiuni detinute.



Titlurile companiei de asigurari Ardaf Cluj au castigat ieri 3,4%, pe fondul unei presiuni destul de puternice la cumparare. Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste actiuni s-a ridicat la 72.000 de euro, ultimul pret fiind de 0,362 lei/actiune. In ultima perioada s-a vehiculat intrarea unui investitor strain strategic sau a unui fond de investitii in actionariatul companiei, dupa ce Banca Transilvania si-a vandut participatia de aproape 5% din actiunile Ardaf in cadrul a doua tranzactii care au avut loc pe RASDAQ. Actionarul majoritar al Ardaf este Tender SA, controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender, care detine 70,7% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24