Burse - Fonduri mutuale

Sectorul bancar listat la BVB, la raport: la ce multipli se tranzacţionează Banca Transilvania, BRD şi Patria Bank după rezultatele pe 2022 şi care sunt perspectivele

Sectorul bancar listat la BVB, la raport: la ce multipli...

Autor: Liviu Popescu

12.03.2023, 12:55 2048

♦ Potrivit multiplului PER (price earning ratio – n.red.), calculat ca raport între capitalizare şi rezultatul net al instituţiei de credit, acesta fiind cel mai folosit multiplu de evaluare a unei investiţii dintr-un sector, acţiunile TLV şi BRD sunt sub mediana unor bănci din regiune.

De 5,5 ani are nevoie un investitor pentru a-şi recupera investiţia de astăzi în acţiuni ale Băncii Transilvania, de 6,8 ani în cazul BRD Société Générale şi de 15,2 ani în cazul Patria Bank, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar care a ţinut cont de raportul dintre capitalizarea din 7 martie a celor trei instituţii de credit şi de rezultatele anunţate pentru 2022.

„Băncile au realizat profituri nete în creştere în 2022, pe măsură ce majorările agresive ale ratelor dobânzilor de anul trecut au influenţat în mod pozitiv rezultatele financiare. Deşi companiile din sectorul bancar au încheiat anul cu rezultate în creştere, conform aşteptărilor sau, în unele cazuri, superioare acestora, propunerile de a nu plăti dividende, în concordanţă cu recomandările BNR, şi-au pus amprenta asupra evoluţiei cotaţiilor“, spune Claudiu Demian, analist al societăţii de brokeraj Goldring.

Atât BRD cât şi Banca Transilvania au anunţat că nu vor propune acţionarilor dividende din profiturile pe 2022 pe fondul unor recomandări din partea BNR, în vigoare ca urmare a scumpirilor accelerate care şi-au pus amprenta segmentului de titluri de stat din portofoliile băncilor.

Alexandru Ilisie, director de investiţii al OTP AM, vorbeşte de o poziţionare neutră pentru sectorul bancar în 2023.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO