Burse - Fonduri mutuale

SIF Transilvania reintră în cursa pentru Oltchim, dar cere combinatul la pachet cu Arpechim

SIF Transilvania reintră în cursa pentru Oltchim, dar cere combinatul la pachet cu Arpechim

Mihai Fercală, director general al SIF Transilvania: Finanţarea achiziţiei Oltchim s-ar face din surse externe, cu fonduri atrase de la bănci din UE.

Autor: Radu Bostan

05.10.2015, 00:08 2376

SIF Transilvania (simbol bursier SIF3) este interesată să cumpere combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), dar numai cu condiţia preluării „la pachet“ şi a rafinăriei Arpechim Piteşti, care aparţine OMV Petrom (SNP) şi urmează să fie demolată.

Societatea de investiţii cu active în gestiune de 1,1 mi­liarde de lei a cumpărat anul trecut caietul de sarcini pentru vânzarea Oltchim, combinat aflat în insolvenţă din ianuarie 2013. Tranzacţia s-a blocat însă din cauza unor „conjuncturi geopolitice nefavorabile“ şi pentru că statul nu a putut garanta că privatizarea combinatului va include şi rafinăria, spune pentru ZF Mihai Fercală, directorul general al SIF Transilvania.

După ce Oltchim a fost iertat de datorii de circa două miliarde de lei odată cu aprobarea planului de reorganizare, SIF-ul a reluat analiza în vederea unei posibile achiziţii. Combinatul a rămas cu datorii pre-insolvenţă de circa un miliard de lei.

„Analizăm reluarea procesului de achiziţionare a Oltchim de către SIF Transilvania Project Management Company, condiţionat de obţinerea rafinăriei. Finanţarea operaţiunii s-ar face din surse externe - bănci din UE, dar tot cu condiţia prealabilă că la pachetul achiziţionat intră şi Arpechim, fără de care afacerea Oltchim nu este viabilă şi nici rentabilă“, a spus Fercală pentru ZF.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO