Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile incearca un nou trend de crestere

09.05.2006, 00:00 10

SIF-urile au inceput saptamana cu noi cresteri usoare, dar atentia investitorilor s-a indreptat ieri mai ales asupra actiunilor Bancii Transilvania, care au castigat aproape 3% pe fondul unor tranzactii care au depasit 10 milioane de lei (2,9 milioane de euro).

Cresterea actiunilor Bancii Transilvania a venit ca urmare a apropierii momentului in care se incheie perioada cand investitorii pot cumpara actiuni pentru a beneficia de actiunile gratuite pe care banca le va distribui in acest an si a putea subscrie actiuni in cadrul unei majorari de capital prin aport in numerar la un pret mai mic decat cel de la Bursa. Azi este ultima zi in care investitorii mai pot cumpara actiuni ale bancii pentru a participa la aceste majorari de capital.

Achizitiile mari pe Banca Transilvania, la care s-au adaugat si cresterile inregistrate de SIF-uri, au tras toata Bursa in sus, indicii BET si BET-C avansand cu 0,7% si respectiv 1,2%. Indicele BET-FI care urmareste evolutia actiunilor SIF a castigat ieri 1,4%.

"Daca marti, BET-FI reuseste sa atinga din nou si sa depaseasca nivelul de 48.350 de puncte, un puternic prag de rezistenta pe care azi (ieri - n. red.) l-a atins, s-ar putea sa se contureze un nou trend de crestere pe SIF-uri", considera Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker.

Lichiditatea SIF-urilor a inregistrat si ieri o crestere, tranzactiile cu actiunile a trei dintre aceste societati - SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia - depasind in fiecare caz pragul de un milion de euro.

Brokerii mai spun ca in situatia in care SIF-urile vor intra din nou pe un trend de crestere, este posibil sa traga toata piata dupa ele.

"De obicei piata reactioneaza la cresterea SIF-urilor si eventuale noi aprecieri pentru aceste actiuni este posibil sa determine aprecieri pentru Bursa per ansamblu. Dar preturile la care au ajuns titlurile de la Categoria I nu pare ca ar mai lasa loc de crestere pe termen scurt", spune Ceuca.

Dintre celelalte actiuni mari de pe piata, titlurile Petrom au crescut ieri cu 1,8%, aprecierea venind totusi pe finalul sedintei, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) si BRD au inregistrat scaderi.

Cu exceptia actiunilor celor trei SIF-uri si a titlurilor Bancii Transilvania, nici un alt emitent nu a reusit sa mai realizeze ieri un rulaj de cel putin un milion de euro.



Actiunile Bancii Transilvania au fost ieri printre castigatoarele zilei, cu un plus de 2,8%. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a realizat la pretul de 1,45 lei/actiune. "S-ar putea ca, maine (azi - n. red.), actiunile bancii sa inchida putin mai sus", crede Adrian Ceuca. Azi este ultima zi in care investitorii mai pot cumpara actiuni pentru a putea participa la majorarile de capital pe care le va realiza banca. In acest an, Banca Transilvania va da 50,9% actiuni gratuite si va face o alta majorare prin aport in numerar, la un pret de emisiune de 0,35 lei/actiune. Cu actiunile bancii s-a derulat ieri si o tranzactie speciala, la 1,42 lei/actiune, valoarea acesteia fiind de 0,17 mil. euro.



Actiunile SIF Oltenia au castigat 2,3%, cel mai mare avans dintre SIF-uri, inchiderea facandu-se aproape de pretul maxim de 2,74 lei/actiune la care titlurile s-au tranzactionat pe parcursul sedintei. Aprecieri de pret au consemnat si celelalte SIF-uri, care au castigat in general in jur de 1%. Cresteri s-au inregistrat si la nivelul lichiditatii, astfel daca in ultimele saptamani se ajunsese sa nu se mai tranzactioneze mai mult de 0,4-0,5 milioane de actiuni SIF, ieri volumele au depasit pentru cele mai multe SIF-uri 1,5 milioane de titluri. Brokerii spun ca daca SIF-urile vor inregistra aprecieri similare si azi, s-ar putea confirma inceputul unei noi tendinte de cresteri.



Titlurile Amonil au inregistrat o noua scadere puternica, mai pierzand alte 9%, dupa ce vineri suferisera un declin similar. La fel ca in sedinta precedenta, scaderea actiunilor a venit fara ca pe piata sa apara informatii negative despre activitatea companiei. "Este posibil sa se fi incercat o urcare a pretului atunci cand actiunile au consemnat cresteri pentru a pregati o iesire ulterioara a unor investitori", considera Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker. Actiunile Amonil au in general o volatilitate puternica, fiind unele din cele mai speculate actiuni de pe piata. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a derulat la pretul de 0,074 lei/actiune.



Actiunile Prodplast au continuat seria scaderilor aparute dupa desfiintarea Asociatiei Salariatilor (PAS), care controla compania. Aceste titluri au pierdut ieri 3,4%, inchizand sedinta la pretul de 3,15 lei/actiune. Actiunile Prodplast au facut si obiectul unei tranzactii speciale, derulate la pretul de 3,3 lei/actiune. Valoarea acestei operatiuni a fost de 0,2 milioane de lei (0,057 milioane de euro), in timp ce tranzactiile din piata au insumat 0,8 milioane de lei (0,2 milioane de euro). In urma desfiintari PAS, singurul actionar cu o participatie de peste 10% in cadrul Prodplast a fost raportat ca fiind societatea Nord SA, care detine 13,85% din titluri.



Actiunile Socep Constanta au crescut ieri cu 0,5% pe fondul unei lichiditati foarte reduse. Ultima tranzactie cu titlurile operatorului portuar s-a realizat la pretul de 0,196 lei/actiune. Exceptand tranzactiile din piata, actiunile Socep au mai facut obiectul unei tranzactii speciale in valoare de 0,1 mil. euro (0,35 mil. lei), care s-a perfectat la pretul de 0,2 lei/actiune. Conform unor surse din piata, vanzatorul este un fond de investitii administrat de estonienii de la Trigon Capital, care intrase pe aceste actiuni la inceputul lui 2005. Raportarea unor rezultate slabe pe parcursul anului trecut si bugetul pe 2006 in linie cu datele din 2005 au dezamagit investitorii si au indepartat cumparatorii de pe titlurile Socep.

catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24