SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Transilvania (SIF3) au realizatprofituri de câte 15 mil. lei (3,5 mil. euro) în noiembrie, reuşindastfel să depăşească rezultatele bugetate pentru acest an. Dupăprimele 11 luni, SIF Banat-Crişana înregistrează un profit net de64 mil. lei (15 mil. euro), peste buget, dar cu 41% sub profitulînregistrat în 2009 (în 12 luni). Câştigurile SIF Transilvania s-auridicat în primele 11 luni la 57 mil. lei (13,4 mil. euro), lajumătate faţă de anul trecut.
SIF Transilvania a făcut cea mai mare parte a profitului dinnoiembrie în urma vânzării de acţiuni BRD-Société Générale (BRD) învaloare de 17,55 mil. lei (4,1 mil. euro), potrivit raportărilortransmise Bursei. SIF Transilvania mai vânduse şi în septembrie unpachet de acţiuni BRD în valoare de 9,75 mil. lei (2,27 mil. euro).Participaţia SIF3 la BRD a scăzut astfel la 4,56%, de la 5% laînceputul anului. SIF Transilvania nu a realizat alte tranzacţiisemnificative în acest an, restul profitului provenind dindividende.
SIF Banat-Crişana (SIF1) şi-a vândut în ultimele luni întregpachetul de acţiuni deţinut la Prodplast Imobiliare (PPLI), firmarezultată în urma divizării Prodplast (PPL), care a preluatprincipalele active imobiliare. În urma tranzacţiilor, SIF1 aîncasat circa 7 mil. lei (1,64 mil. euro). În noiembrie, SIF1 acumpărat un pachet de acţiuni de circa 0,11% din FondulProprietatea.
SIF Oltenia (SIF5) nu a mai avut tranzacţii semnificative înnoiembrie, realizând un profit de 0,5 mil. lei. Pe primele 11 luni,câştigurile societăţii s-au ridicat la 84,3 mil. lei (aproape 20mil. euro), provenind în special din vânzarea unor pachete deacţiuni la Electrocarbon Slatina (ELNG), Elsid Titu, Lactate NaturaTârgovişte (INBO) şi Socep Constanţa (SOCP).
SIF Muntenia (SIF4) este singura care a înregistrat pierderi înnoiembrie, de circa 2,4 mil. lei. La 11 luni, câştigurile SIF4însumează 35 mil. lei (8,23 mil. euro), fiind sub nivelul bugetatpentru acest an. SIF Muntenia a vândut la începutul acesteisăptămâni un pachet de acţiuni BRD în valoare de 3 mil. lei, dupăce mai vânduse în august acţiuni de circa 6 mil. lei. SIF4 acumpărat în schimb un pachet de acţiuni la Fondul Proprietatea învaloare de aproape 10 mil. lei. Până în prezent, doar SIF Oltenianu a cumpărat acţiuni la Fondul Proprietatea.
Cel mai mare cumpărător a fost SIF Moldova (SIF1), care a ajunssă deţină circa 1%. SIF Moldova a vândut în acest an un pachetsemnificativ de acţiuni BRD şi se afla pe primul loc la profiturila finele lunii octombrie, cu un câştig de 97 mil. lei (22,8 mil.euro), fiind foarte aproape de a egala rezultatul de anul trecut.Până ieri, SIF2 nu-şi publicase încă rezultatele la 11 luni.
Activele SIF-urilor au scăzut cu 6%, acţiunile aupierdut în medie 11%
Evoluţiile negative ale acţiunilor bancare, în special BRD şiBanca Transilvania (TLV), care au ponderi semnificative în activeleSIF, au determinat scăderea activelor SIF-urilor comparativ cufinalul anului trecut. Cea mai mare scădere de activ a avut-o SIFBanat-Crişana, cu o contracţie de 15%.
La aceasta a contribuit şi scăderea valorii companiei hoteliereCalipso Oradea (CAOR), care a ajuns la o valoare de 42 mil. lei (10mil. euro), faţă de 268 mil. lei (63 mil. euro) la începutulanului. SIF1 deţine 96,3% din acţiunile CAOR, care sunt listate peBursa RASDAQ fiind însă foarte puţin tranzacţionate. ValoareaCalipso Oradea crescuse artificial anul trecut, pe fondul unortranzacţii reduse.
O situaţie asemănătoare se înregistrează acum la acţiunilecompaniei hoteliere Orizont Turism din Predeal (ORTU), aflată înportofoliul SIF Transilvania.
Acţiunile ORTU au crescut în noiembrie de 4,5 ori, în urma uneitranzacţii de doar 27 de lei. Astfel, valoarea companiei a săritdintr-o dată de la 35,5 milioane de lei (8,3 milioane de euro) la160 milioane de lei (37,3 milioane de euro). SIF Transilvania, caredeţine 99,6% din acţiunile ORTU, a înregistrat astfel luna trecutăo creştere artificială a activului cu circa 125 mil. lei (29 mil.euro), ajungând la un activ net de 1,61 mld. lei (376 mil. euro),cu doar 1% mai mic decât cel înregistrat la finele anuluitrecut.
Acţiunile SIF3 au înregistrat însă cea mai mare scădere dinsector în acest an, de 23,5%, în condiţiile în care investitorii autaxat lipsa de activitate şi rezultatele mai slabe din primele nouăluni.
Cel mai bine s-au menţinut acţiunile SIF Oltenia, care setranzacţionează în prezent foarte aproape de nivelul de laînceputul anului, urmate de titlurile SIF Moldova, cu o scădere de6%.