Burse - Fonduri mutuale

Sintofarm Bucureşti renunţă la medicamente pentru dezvoltare imobiliară

Alain Bonte

Alain Bonte

Autor: Marius Oncu, Radu Bostan

19.11.2015, 00:04 1096

Producătorul de medicamente Sintofarm (SINT), controlat indirect de omul de afaceri portughez Alain Bonte, a convocat acţionarii pe 21 decembrie pentru a decide asupra vânzării utilajelor, mărcilor şi altor active, fără clădiri, dar şi dacă societatea preia numele „Imosint” şi îşi schimbă domeniul de activitate în dezvoltare imobiliară.

Astfel, acţionarii trebuie să decidă în privinţa vânzării „în­tregului fond de comerţ al societăţii aferent activităţii de pro­ducţie (toate elementele corporale şi necorporale în legă­tură cu activitatea de producţie inclusiv mărcile Sintofarm) cu excepţia imobilelor“, potrivit convocatorului de AGA.

Sintofarm deţine o fabrică în Bucureşti, situată lângă Gara Obor, în care produce suplimente alimentare, cos­me­tice şi dispozitive medicale.

De asemenea, acţionarii vor decide asupra schimbării denumirii din Sintofarm SA în Imosint SA, dar şi referitor la schimbarea domeniului principal de activitate în „dezvoltare (promovare) imobiliară“ şi radierea vechiului domeniu de activitate - „fabricarea produselor farmaceutice“.

Acţionarii Sintofarm sunt Generalcom - 27,99%, In­ter­fi­nance Capital Investment (Gibraltar) - 26,27%, Iberestate Inter­national - 15,37% şi SIF Muntenia (SIF4) - 13%, în timp ce restul participaţiilor se află în posesia altor investitori.

Generalcom (GECM) este o companie specializată în administrarea spaţiilor comerciale, dar deţine participaţii la Centrofarm şi Sintofarm din industria farma. Principalii acţionari Generalcom sunt Iberestate International - 45,6% – şi omul de afaceri portughez Alain Bonte – 36,93%. Restul titlurilor se află în posesia altor acţionari.

Bonte este preşedinte al Consiliului de Administraţie al Sintofarm, iar poziţia de vicepreşedinte este ocupată de Rădulescu Niculina. Cei doi se regăsesc şi în conducerea Generalcom, unde Bonte este preşedinte, iar Rădulescu director general.

Sintofarm a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri netă de 6,17 milioane de lei, în scădere cu 13% de la 7,08 milioane de lei în anul 2013, în timp ce proftul net a coborât la mai puţin de jumătate, de la 1 milion de lei în 2013 la 470.000 de lei în 2014.

Anunţul are loc în contextul în care, la începutul anului, producătorul de medicamente Biofarm (BIO) şi-a anunţat intenţia de a achiziţiona o altă companie farmaceutică. Conducerea Biofarm afirma la acel moment că o eventuală achiziţie va trebui să asigure majorarea cotei de piaţă şi dezvoltarea portofoliului de produse, astfel că strategia companiei este probabil să absoarbă un alt producător. Bugetul maxim pentru această investiţie era de 14 milioane de lei.

Portofoliul Biofarm este axat pe produse eliberate fără prescripţie medicală, la fel ca cel al Sintofarm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO