Burse - Fonduri mutuale

Speculatiile de la Sibiu au doborat preturile SIF-urilor

Speculatiile de la Sibiu au doborat preturile SIF-urilor

Click pentru imaginea intreaga

09.11.2006, 18:33 15

SIF-urile au cazut ieri pe Bursa cu aproape 7%, inregistrand una din cele mai puternice scaderi din acest an. Totusi, brokerii spun ca scaderea a fost "fortata" de arbitrajorii locali care au speculat diferentele din ultimele saptamani dintre preturile de pe piata spot de la Bucuresti si cea la termen de la Sibiu. In valoare, SIF-urile au pierdut ieri 162,5 milioane de euro.
Arbitrajorii, care cumparasera puternic pe Bursa din Bucuresti si vandusera in acelasi timp la Sibiu, au putut sa castige circa 10% in curs de doua saptamani de zile, mai mult decat dobanda adusa de un depozit bancar pe un an.
Caderea de ieri fusese anticipata de unii brokeri, care vorbeau de "nervozitate puternica" in piata. Marti, SIF-urile mai pierdusera aproape 3% pe volume de tranzactionare foarte mari. Tranzactiile de ieri cu SIF-uri au insumat 21,8 milioane de euro, adica 67% din rulajul total de la Bursa.
Diferentele dintre preturile actiunilor SIF pe Bursa din Bucuresti si cele ale contractelor futures de pe Bursa din Sibiu avand ca activ suport SIF-uri ajunsesera saptamana trecuta si la 16-17%, o diferenta enorma, care insemna un castig net, cu risc relativ redus, de 12-13% intr-un interval de timp de doua luni de zile.
"Arbitrajorii care au urcat piata de la Bucuresti in ultimele saptamani au inceput sa-si inchida pozitiile si au determinat scaderile puternice de la Bursa", a precizat Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest, declaratie sustinuta si de alti brokeri de pe piata.
Oportunitatea de arbitraj apare atunci cand diferenta intre preturile unei actiuni pe piata de la Bucuresti si cel al unui contract futures avand ca suport aceeasi actiune este semnificativa. In aceasta situatie, arbitrajorul cumpara, de exemplu, 1.000 de actiuni pe piata spot si vinde concomitent un contract futures pe aceeasi actiune, castigul lui fiind reprezentat de diferenta de pret multiplicata cu numarul de actiuni cumparate.
"Arbitrajorii au intrat mai puternic de cand ecartul dintre cele doua piete era de 10%. Tot cumparand, au urcat mult preturile de la Bucuresti si normal piata de la Sibiu, care urmeaza trendul celei din Bucuresti, a crescut si ea, dar intr-un ritm mai ridicat", a explicat Molnar. Pe masura ce au intrat tot mai multi arbitrajori, a inceput sa creasca si presiunea pe piata.
"Ecartul a scazut pana sub 5% fata de nivelurile de 16-17% din urma cu o saptamana. In urma acestei scaderi puternice si avand in vedere ca aveau un castig de circa 10% in curs de doua saptamani, au inceput sa-si inchida pozitiile, iar pentru asta trebuia in prima faza sa vanda pe Bucuresti", a spus Octavian Molnar.
In acelasi timp, arbitrajorii au cumparat tot mai jos la Sibiu, practic pe parcursul sedintei de ieri piata la termen ramanand fara cumparatori pe SIF-uri. Presiunea s-a mutat astfel pe vanzare, cei care erau "long" la Sibiu, adica pe cumparare, fiind "disperati" din cauza apelurilor in marja, rezultate ca urmare a scaderii cursurilor, a mai spus Molnar.
Scaderea SIF-urilor a fost pe de o parte justificata si din cauza analizei fundamentale, potrivit analistilor de la casele de brokeraj straine. Inainte de scaderile din ultimele doua zile, preturile SIF-urilor mai erau doar cu cel mult 20% sub preturile "tinta" stabilite tinand cont de valoarea "corecta" a activelor nete ale SIF-urilor. Tot ieri, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei buget-finante din Senat, a declarat intr-o emisiune televizata ca nu vede in viitorul apropiat posibila ridicarea pragului de detinere de la SIF-uri de la 1%, acesta fiind un alt eveniment care a influentat ieri negativ piata.
Brokerii care lucreaza preponderent cu clientii straini spun ca nu au avut vanzari semnificative pe SIF-uri din partea clientilor lor.
"Noi nu am avut mai deloc vanzari ale fondurilor de investitii pe SIF-uri", a spus directorul uneia dintre cele mai mari societati de brokeraj de pe piata, o declaratie similara facand si conducerea unei alte societati mari de brokeraj care lucreaza in principal cu investitori institutionali.
Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la EGF Eurobank Securities, crede ca vor urma noi scaderi pe SIF-uri.
"O sa mai scada si in urmatoarele doua sedinte. Acum au fost investitorii mari care au vandut. Urmeaza valul doi, cel de retail, care nu se prinsese inca de miscari. Probabil, indicele BET-FI o sa scada pana pe la 55.000 de puncte, dupa care o sa incerce o usoara stabilizare, iar apoi este posibil sa mai scada din nou pe la 51-52.000 de puncte. Cei care au urcat piata in ritmul acesta sunt interesati sa o coboare si mai mult", considera Floroiu. Ieri, valoarea indicelui BET-FI era de circa 57.600 de puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels