Burse - Fonduri mutuale

Ce spune Ludwik Sobolewski, fost şef al BVB, despre listarea Hidroelectrica: Aşteptăm de ani de zile. Este important că în anunţul de listare nu am văzut emisiune de GDR-uri ceea ce este excelent pentru bursa locală. Şanse de a deveni primul aristocrat al dividendelor

Ce spune Ludwik Sobolewski, fost şef al BVB, despre...

Autor: Liviu Popescu

12.06.2023, 18:19 4830

Ludwik Sobolewski, director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) din vara lui 2013 şi până în toamna lui 2017, şi pe mandatul căruia la tranzacţionare au intrat perle din energie precum Electrica, Nuclearelectrica, Romgaz, spune că listarea Hidroelectrica – anunţată oficial pe 6 iunie 2023 – este aşteptată de ani de zile de piaţa de capital.

“Compania are, în opinia mea, şansa de a deveni primul aristocrat al dividendelor listat la bursă din România”, spune Sobolewski, 58 de ani, cel care înainte de a fi recrutat pentru a conduce operatorul pieţei de capital din România a fost pentru şapte ani director general al Bursei de Valori din Varşovia.

Pe 6 iunie 2023 producătorul de energie electrică Hidroelectrica a anunţat oficial listarea la Bursa de Valori Bucureşti, prin vânzarea de acţiuni de până la 20% din deţinerea Fondului Proprietatea.

Data estimativă de intrare la tranzacţionare este luna iulie, ceea ce înseamnă că în perioada următoare, imediat după aprobarea prospectului de către ASF, va începe oferta celei mai mari vânzări de acţiuni din istoria pieţei de capital.

Compania promite că va continua cu o politică generoasă de dividende pentru acţionari aşa cum ZF a scris aici

“Acest lucru înseamnă că statul român, celălalt acţionar majoritar al companiei, şi-a dat acordul pentru o astfel de tranzacţie. Aşteptăm acest lucru de ani de zile”, scrie Sobolewski pe reţeaua de socializare în business LinkedIn.

“Ceea ce este important este că nu găsesc în intenţia de listare (intention to float – n.red, adică anunţul oficial din 6 iunie) nicio informaţie despre o eventuală emisiune de GDR-uri pentru o parte din acţiuni şi listarea lor la Londra, a căror absenţă ar fi excelentă pentru bursa românească. Să sperăm că se va confirma acest lucru”.

El spune că România este o piaţă emergentă conform FTSE Russell, ceea ce a fost o mare realizare în ultimii ani. “Pentru a ilustra despre ce este vorba la Hidrolectrica: venituri în 2022-2021: aproape 2 miliarde de euro şi, respectiv, aproximativ 1,3 miliarde de euro; profit net în acei ani: 900 de milioane de euro şi 600 de milioane de euro. Ponderea în producţia de energie electrică din România: aproape 30%”.

Hidroelectrica a încheiat primul trimestru (T1) din 2023 cu venituri de 3,37 miliarde de lei, în creştere cu 37% faţă de aceeaşi perioadă din 2022 în timp ce profitul net s-a majorat cu 34% la 1,74 mld. lei. Compania este evaluată la 54,3 mld. lei prin raportul KPMG publicat de Fondul Proprietatea. “Prieteni de pe piaţa românească - felicitări şi mult succes!”, conchide Sobolewski.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO