Burse - Fonduri mutuale

Start greu la Bursa pe derivatele indicilor

07.12.2007, 20:40 16

Lansata de Bursa de Valori Bucuresti in septembrie, tranzactionarea futures pe indicii BET si BET-FI nu s-a bucurat de succesul asteptat de cei mai multi dintre brokerii de pe piata, de la lansarea acestor instrumente, in urma cu doua luni, fiind tranzactionate in total 54 de contracte futures pe scadenta decembrie, care au totalizat circa 436.000 de euro (1,5 mil. lei).
Spre comparatie, la Bursa din Sibiu s-au tranzactionat in lunile octombrie si noiembrie aproape 400.000 de contracte, cu o valoare de 426 mil. euro (1,5 mld. lei). Trebuie mentionat faptul ca tranzactiile se realizeaza in marja, sumele efectiv rulate fiind mult mai mici.
Brokerii din piata spun ca investitorii nu se vor "ingramadi" sa tranzactioneze derivate la Bursa de la Bucuresti pana cand aceste instrumente nu vor avea o lichiditate acceptabila. Un pas important in aceasta directie il reprezinta introducerea unor formatori de piata pe aceste instrumente.
"Investitorii sunt pregatiti sa tranzactioneze contracte futures pe piata de la Bucuresti, insa asteapta sa se formeze o lichiditate in piata pentru a-si putea inchide in orice moment pozitiile. Acest lucru se poate realiza prin existenta unor formatori de piata, care sa mentina pozitii ferme de vanzare si cumparare", spune Bogdan Barbieru, director de operatiuni la societatea de brokeraj Vanguard, unul dintre primii intermediari pe piata futures de la Sibiu din acest an.
El mai spune ca este prea devreme pentru a trage o concluzie privind succesul introducerii acestor instrumente si ca se asteapta ca in circa 6 luni sa existe un real interes pentru derivatele de la Bucuresti, pe masura ce vor fi lansate si alte instrumente.
Brokerii spun ca nici contextul de piata nu a fost unul favorabil tranzactionarii de derivate, criza de pe piata internationala facand ca raportul dintre vanzatori si cumparatori sa fie unul dezechilibrat.
"Regulile privind market-makerii sunt aprobate, mai trebuie sa definitivam cu brokerii cerintele si sistemul de incurajare a acestora pentru pozitia de market-maker, cum ar fi acordarea unui discount. Chiar astazi (ieri - n.r.) s-au purtat discutii cu reprezentanti ai societatilor de intermediere in cadrul carora li s-au explicat inca o data care sunt cerintele pentru a putea fi market-makeri", a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB.
Bursa a adoptat de curand specificatiile privind contractele futures pe actiuni si asteapta ca acestea sa fie aprobate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
Unii traderi spun ca multi clienti sunt obisnuiti cu tranzactionarea pe piata de la Sibiu si le este greu sa schimbe piata.
"S-a obisnuit lumea cu Sibiul si probabil ca este doar pe fond psihologic reticenta investitorilor fata de instrumentele futures de la Bucuresti. Foarte posibil ca si la Sibiu sa se intample acelasi lucru cu lansarea tranzactionarii spot", considera Mirabela Coos, trader la Broker Cluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24