Burse - Fonduri mutuale

Statul deţine 57 de companii listate la Bursă în valoare de 26,8 mld. lei: Romgaz şi Petrom, 50% din portofoliu

Statul deţine 57 de companii listate la Bursă în...

Autor: Tibi Oprea

16.01.2020, 18:50 4887

♦ 92% din investiţiile statului la bursă (24,7 miliarde lei) sunt acţiuni la opt companii din prima ligă bursieră ♦ Romgaz şi Petrom, respectiv cele mai mari două deţineri, reprezintă peste jumătate din investiţiile statului român la bursă.

 

Statul român are, prin orice instituţie a sa, acţiuni la 57 de companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, deţineri în valoare totală de 26,8 miliarde lei, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la BVB şi a celor oferite de platforma Confidas.

„Statul român este prezent pe Bursă prin participaţii la companii care ori au fost listate ca urmare a procesului de privatizare din anii '90, ori după anul 2000 prin derulări de oferte publice ce au avut ca scop majorări de capital sau vânzări de deţineri. În cea de-a doua perioadă, de după anul 2000, Bursa a început să îşi îndeplinească serios rolul de finanţator şi intermediar investiţional, motiv pentru care statul a apelat la aceasta pentru a finanţa companii importante, cât şi pentru a implementa bunele practici de guvernanţă corporativă, specifice pieţelor de capital şi companiilor listate“, spune Mihai Chişu, broker pe piaţa de capital, pentru ZF. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO