Burse - Fonduri mutuale

Titlurile de stat vor fi lichide abia de anul viitor

Titlurile de stat vor fi lichide abia de anul viitor

Eugen Voicu, presedinte Certinvest

29.07.2008, 19:54 16

Tranzactionarea titlurilor de stat isi va face simtite efectele asupra Bursei de Valori Bucuresti (BVB) incepand de anul viitor, pronosticurile facute de oficialii Bursei, ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si jucatori din piata fiind destul de sceptice in ceea ce priveste oferta din urmatoarele luni.
"Nu stiu cat de pregatiti vor fi investitorii sa tranzactioneze titluri de stat, cred insa ca incepand din 2009 vom putea vorbi despre o piata mai activa a titlurilor de stat", a declarat Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare a investitiilor Certinvest.
Listarea titlurilor de stat la Bursa va alimenta astfel nevoile investitionale ale fondurilor de pensii, fondurilor mutuale si ale companiilor de asigurari, care au la dispozitie putine instrumente cu venit fix tranzactionate la bursa. Cu cea mai mare parte a titlurilor concentrate in portofoliul bancilor, tranzactionarea titlurilor de stat va depinde in cea mai mare masura de disponibilitatea bancilor de a vinde.
"Nu trebuie sa avem asteptari mari fata de listarea titlurilor de stat la Bursa. Probabil la inceput lichiditatea va fi redusa, iar vanzarea titlurilor va veni cu timpul. Este greu de estimat ce aport va avea listarea titlurilor asupra lichiditatii Bursei in urmatoarele luni", a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.
Proiect demarat in urma cu 12 ani, tranzactionarea titlurilor de stat va incepe luni, 4 august, cand vor fi introduse la tranzactionare 26 emisiuni de titluri de stat cu cupon fix (obligatiuni) vandute pana in prezent. Valoarea celor 26 de emisiuni este de 8 mld. lei, maturitatea titlurilor fiind cuprinsa intre 1 si 12 ani. Pana la 20% din acest volum de titluri va face obiectul tranzactionarii pe Bursa, restul urmand a fi tranzactionate pe piata interbancara, potrivit estimarilor facute de ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian.
"Probabil ca bancile nu vor vinde imediat titluri de stat, pentru ca au nevoie sa le pastreze pentru o eventuala lipsa de lichiditati", a continuat Vosganian.
"Asteptam de 12 ani momentul listarii titlurilor de stat, si va fi destul de trist daca aceasta piata va inregistra aceeasi lichiditate ca piata derivatelor. Exista riscul ca operatia sa fie reusita, dar pacientul sa ramana bolnav", a declarat Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.
Incepand din luna septembrie a anului trecut, la Bursa se tranzactioneaza contracte futures pe actiuni, a caror lichiditate este insa mult sub asteptarile initiale. In sedinta bursiera de ieri, pe piata futures a fost inregistrata o singura tranzactie in valoare de aproape 60.000 de lei. Previziunile sefului Comisiei Nationale privind impactul titlurilor de stat asupra lichiditatii bursiere se inscriu insa pe o linie destul de optimista, motivata in parte si de faptul ca piata actiunilor trece in momentul de fata printr-o perioada dificila iar tilturile de stat "vor fi o gura de oxigen" atat de necesara Bursei.
"Este posibil ca oferta de titluri sa fie redusa la inceput, nu cred ca vom vedea o emulatie a investitorilor pentru tranzactii. Intr-o luna ne vom putea da seama de impactul listarii titlurilor asupra investitorilor", a declarat Gabriela Anghelache, presedintele CNVM.
Pentru a veni in intampinarea investitorilor, Comisia a decis ieri ca nu va percepe comisioane pentru tranzactionarea titlurilor de stat la Bursa pentru exercitiul financiar 2008. Anterior, cota perceputa se ridica la 0,04% din valoarea tranzactiei. Tranzactiile bursiere cu titluri de stat vor fi insa supuse unui comision din partea BVB, in valoare de 0,009%, in timp ce comisionul perceput de Depozitarul Central pentru decontarea tranzactiilor este de 0,001%. In afara de aceste comisioane, investitorul va plati un comision societatii de intermediere, care va fi stabilit in prealabil.
"Este foarte important ca tranzactionarea titlurilor pe Bursa sa fie mai ieftina decat pe piata interbancara pentru a atrage investitorii si a creste lichiditatea", a conchis Voicu de la Certinvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO