Burse - Fonduri mutuale

Toate cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, unde 7,8 milioane de români au banii, au avut în 2021 randamente sub inflaţie: BRD Pensii şi BCR Pensii au adus cele mai mici câştiguri, la jumătate faţă de NN Pensii

Toate cele şapte fonduri de pensii private Pilon II,...

Autor: Liviu Popescu

19.01.2022, 00:08 15192

Randament mediu de 5,9% pentru sistemul de pensii private Pilon II în 2021, sub inflaţia de 8,2% 2021 – al doilea an de la înfiinţarea sistemului de pensii private, adică din 2008 încoace, când randamentele Pilon II sunt sub inflaţie Primul a fost 2018 pe fondul OUG 114.

Toate cele şapte fonduri de pen­sii private Pilon II din Româ­nia, cei mai mari investitori ai Bursei de Valori Bucureşti, cu active de circa 87 miliarde de lei, adică economiile pentru bă­trâ­neţe a milioane de salariaţi ro­mâni, au avut în 2021 randamente sub rata infla­ţiei de 8,2%, arată datele agregate de Ziarul Financiar.

„În anul 2021, fondurile de pensii au operat într-un mediu de dobânzi în creştere, ceea ce afectează negativ deţinerile de titluri de stat şi obligaţiuni, care sunt prepon­de­rente în portofoliile lor. Randamentul me­diu de peste 5% la nivelul pieţei fondurilor Pilon II este rezultatul evoluţiei foarte bune a pieţei de acţiuni“, spune Cristian Tudorescu, consultant financiar.

61% din portofoliul de investiţii al fon­durilor de pensii private Pilon II erau in­vestite în noiembrie 2021 în titluri de stat, adică circa 52 mld. lei, potrivit celor mai re­cente date ale ASF. Astfel de instrumente, cu dobândă fixă, au ca principal risc în pe­rioade de scumpiri accelerate aşa cum a fost S2/2021 să nu acopere inflaţia şi prin urmare să genereze randamente negative.

„Important va fi ca fenomenul inflaţio­nist să înregistreze o temperare în acest an, pentru a oferi în continuare perspectiva unor randamente pozitive din instrumentele cu venit fix“, spune Cristian Tudorescu.

NN Pensii, cu un randament de 7,25%, Aripi – administrat de Generali (5,96%) şi Vital – al Aegon (5,46%) au fost cele mai performante trei fonduri de pensii private Pilon II din 2021, an în care randamentul mediu al sistemului de pensii private obliga­torii a fost de aproximativ 5,9%, arată cal­culele realizate de Ziarul Financiar pe baza da­telor de la ASF. Urmează AZT Viitorul Tău cu 5,4%, Metropolitan Life Pensii cu 5,05%, BCR Pensii cu 3,6% şi BRD Pensii cu 3,27%.

„Pe ultimul an de zile, fondurile de pen­sii au obţinut randament mediu sub inflaţie, însă dacă mutăm analiza pe un termen de minim 3 ani, 2019 – 2021, unităţile de fond au oferit randament pozitiv în termeni reali“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO