Burse - Fonduri mutuale

Transgaz va distribui cele mai mari dividende din istoria companiei, de 80 de milioane de euro

Transgaz va distribui cele mai mari dividende din istoria companiei, de 80 de milioane de euro

Autor: Adrian Cojocar

26.04.2012, 00:06 2244

Anul trecut Transgaz a obţinut un profit record de 379,6 mil. lei (87,7 mil. euro), ceva mai ridicat decât câştigul aferent anului 2010, de 376,3 mil. lei.

Valoarea dividendului brut/acţiune de care vor beneficia acţionarii societăţii se ridică la 29,76%, cu 3,4% mai ridicat decât cel din anul precedent, de 28,77 lei/unitate.

Randamentul din dividende al Transgaz de 12,5% este de asemenea unul dintre cele mai ridicate de pe bursă, raportat la ultimul preţ de pe piaţă al acţiunilor transportatorului de gaze, respectiv 237 lei/titlu. Plata dividendelor se va face în termen de şase luni de la aprobarea situaţiilor financiare aferente anului trecut, potrivit comunicatului transmis bursei de reprezentanţii societăţii.

Cele mai mari dividende urmează să le încaseze Ministerul Economiei, care controlează 73,5% din acţiuni şi va primi dividende în valoare cumulată de 257,5 mil. lei (58,9 mil. euro). Fondul Proprietatea (FP), care deţine o participaţie de aproape 15% din companie, va încasa dividende de la Transgaz în valoare de 52,5 mil. lei (12 mil. euro).

Transgaz s-a listat pe bursa de la Bucureşti la finele anului 2007 şi deşi investitorii care au participat la oferta publică au subscris atunci acţiuni aproape de maximele istorice ale bursei, iar piaţa a înregistrat de atunci o scădere puternică, preţul din prezent al titlurilor Transgaz se află cu 23% peste preţul din ofertă, de 192,91 lei/acţiune.

Totodată, incluzând dividendele brute distribuite de companie în cei patru ani de când este listată pe piaţă, care cumulează 91,7 lei, randamentul investitorilor care au subscris în oferta Trasngaz ajunge la 71%, unul dintre cele mai mari randamente aduse de o acţiune în ultimii patru ani şi jumătate.

În ultimii doi ani Transgaz a distribuit dividende în valoare de 689,1 mil. lei (164 mil. euro), semnificativ mai ridicate decât în alţi ani datorită faptului că Guvernul a decis să majoreze la 90% gradul de distribuire a dividendelor la companiile controlate de stat şi faptului că profitabilitatea Transgaz s-a menţinut ridicată şi în anii de criză, de după 2008. Până în 2009 companiile de stat erau obligate să distribuie doar 50% din profit pentru dividendele acţionarilor.

Totuşi dividendele mari acordate de companie au condus şi la probleme, în condiţiile în care transportatorul de gaze nu a mai dispus de bani pentru realizarea tuturor investiţiilor de care are nevoie, pentru că numai 10% din profit a rămas în societate.

Ca urmare, anul trecut valoarea investiţiilor derulate de Transgaz s-a redus de trei ori, la 142,4 milioane de lei (33,6 milioane de euro), de la circa 428 milioane de lei (101 milioane de euro) în 2010.

La 31 decembrie 2011 Transgaz dispunea în conturi bancare şi depozite pe termen scurt de 266,4 mil. lei (62 mil. euro), cu 34% mai mult decât în urmă cu un an, bani care cel mai probabil vor fi direcţionaţi pentru plata dividendelor acţionarilor companiei.

Transgaz are în prezent o capitalizare de piaţă de 637 mil. euro după ce acţiunile s-au apreciat cu 6% de la începutul anului. Statul urmează să vândă în acest an pe bursă un pachet de 15% din acţiunile Transgaz. Valoarea ofertei ar fi de 95 mil. euro, la preţul actual de pe bursă. Oferta va fi intermediată de firmele de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment, Wood (Cehia) şi BT Securities, şi ar urma să aibă loc în mai sau iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO