Burse - Fonduri mutuale

Tranzacţia anului? Electrica are bani să cumpere cel puţin o distribuţie de la Enel

Foto: Victor Ciupuliga

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Roxana Pricop

18.07.2014, 00:07 2519

Analiştii se aşteaptă ca Electrica (EL) să oferteze pentru cel puţin una dintre cele trei distribuţii de energie scoa­se la vânzare de grupul italian Enel, care a anunţat că se retrage din România. După oferta de listare, Electrica are în conturi cash de peste 2,5 miliarde de lei pentru dezvoltare.

Retragerea grupului Enel din România şi vânzarea pachetului majoritar de acţiuni deţinute la subsidiarele de distribuţie ar putea fi o veste nesperat de bună pentru Electrica, dacă managementul Electrica va şti să îşi joace bine cartea. Electrica are cash în conturile proprii de peste 2,5 miliarde de lei, luând în calcul că doar din vânzarea unui pachet de 51% din acţiuni a strâns 1,95 miliarde de lei de la investitori.

Suma de 2,5 miliarde de lei din conturile Electrica nu este însă suficientă pentru a finanţa achiziţia participaţiilor Enel la toate cele trei distribuţii, pe care analiştii le eva­lu­ea­ză azi la un total de circa 4,5 miliarde de lei sau un miliard de euro. Pachetul de 64% deţinut de Enel la Distribuţie Muntenia este evaluat la circa 2,5 miliarde de lei, cel de 51% din Distribuţie Banat - 1,2 miliarde de lei, iar cel de 51% din Distribuţie Dobrogea la 800 mil. lei, potrivit analiştilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO