♦ O explicaţie ar consta în incertitudinile privind modul de impozitare a societăţilor din domeniu ♦ În vreme ce rezultatele au ajuns la niveluri istorice, capitalizarea a stagnat, deci companiile au devenit în consecinţă mai ieftine.
OMV Petrom (simbol bursier SNP), Romgaz (SNG) şi Nuclearelectrica (SNN), cei trei mari producători de energie listaţi la Bursa de Valori Bucureşti, se tranzacţionează în prezent la multiplii faţă de profitul net pe care analiştii îi caracterizează a fi „de vis“, mult mai reduşi faţă de anul trecut, ceea ce arată că investitorii întârzie să premieze profiturile record din cauza unei stări pesimiste la nivel general şi a unei prudenţe legate de nivelul record al inflaţiei.
Astfel, acţiunile OMV Petrom, cea mai mare companie prezentă pe piaţa locală de capital, se calculează la un indicator PER (price/earnings ratio) de 2,7x, bazat pe capitalizarea actuală a societăţii şi profitul pe ultimele 12 luni, unde este inclus rezultatul net din T4/2021. La nivel teoretic, un investitor ar avea nevoie de aproximativ trei ani pentru a-şi recupera plasamentul din profiturile companiei.
Prin comparaţie, unicul producător local de petrol şi gaze avea un PER de 10,5x în 2021, 14,9x în 2020, respectiv 7,1x în 2019. Cu alte cuvinte, OMV Petrom este subevaluat pe baza istoricului de tranzacţionare.
Inclusiv în cazul Romgaz şi Nuclearelectrica se observă o subevaluare anul acesta, cu un PER de 5,2x, respectiv 5,4x. în 2021, producătorul de gaze naturale avea un PER 7,7x, iar producătorul de energie nucleară se tranzacţiona la un multiplu de 13,7x, unul dintre cei mai vechi brokeri de la BVB argumentând că subevaluarea ar putea avea legătură cu impozitarea profiturilor record, care îi pune în gardă pe investitori.