Trei ani de la exitul din acţionariatul BCR: care dintre SIF-uri a ştiut să îşi joace mai bine cartea

24 nov 2014 Autor: Roxana Pricop

La trei ani de la exitul din acţionariatul BCR, cea mai mare bancă locală, SIF Moldova (SIF2) a fost cea mai câştigată dintre cele patru SIF-uri care şi-au vândut deţinerile, obţinând circa 640 milioane de lei din numerar şi vânzările de acţiuni Erste Bank făcute de-a lungul timpului, potrivit calculelor ZF. SIF Oltenia (SIF5), singura care nu a vândut acţiunile BCR, deţine în prezent 6,297% din bancă, pachet evaluat la 300 - 400 milioane de lei. Situaţia celor două bănci este mult diferită acum de cea din anul 2011.

Patru SIF-uri (Banat-Crişana, Moldova, Transilvania şi Muntenia) şi-au vândut în anul 2011 pachetele de câte 6% din acţiuni deţinute la BCR, încasând câte 123,6 milioane de lei cash şi câte 1% din acţiunile Erste

(4 milioane de acţiuni) evaluate la circa 82,5 mil. euro în momentul anunţării tranzacţiei (15 septembrie 2011). SIF Oltenia este singura care nu şi-a vândut acţiunile BCR, deşi semnase protocolul iniţial cu grupul austriac Erste Bank, acţionarul majoritar. SIF Oltenia a participat în schimb la majorarea de capital a BCR din 2011 şi şi-a majorat participaţia la 6,29%.

După trei ani de la tranzacţie, acţiunile Erste Bank au ajuns în prezent să se tranzacţioneze la acelaşi preţ ca în 2011, de circa 20 de euro. Însă situaţia celor două bănci este mult diferită acum de cea din anul 2011.

Grupul Erste a raportat pentru primele nouă luni din acest an o pierdere de 1,48 miliarde de euro, pe fondul costurilor de risc provizionate pentru reducerea portofoliului de credite neperformante, inclusiv pentru România. Iar grupul BCR a raportat în primele nouă luni o pierdere netă record de 2,4 miliarde de lei (546 mil. euro) în contextul în care accelerarea curăţării bilanţului de credite neperfor­mante a generat o triplare a cheltuielilor cu provizioanele de risc în trimestrul al treilea.

SIF Banat-Crişana mai are în prezent circa 2,94 milioane de acţiuni Erste Bank (evaluate la 58 mil.euro), în timp ce restul SIF-urilor şi-au vândut toate ac­ţiunile de­ţinute la grupul aus­triac pe par­cursul ultimilor doi ani.

SIF Mol­dova a realizat venituri actua­lizate din vânzarea par­ticipaţiei de 6% la BCR de 639,3 milioane lei (circa 145 mil. euro), potrivit calculelor ZF făcute în baza raportărilor cu activul net şi cu deţinerile actualizate ale SIF-ului.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.11.2014

 
Cuvinte cheie:
SIF
, exitul
, actionariat
, BCR
, erste bank
, acţiuni
, deţineri
, bursă
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide