Burse - Fonduri mutuale

Turbomecanica mizeaza pe profit in crestere cu 8%

22.04.2008, 18:44 17

Producatorul de motoare Turbomecanica Bucuresti (TBM) si-a bugetat pentru acest an un profit net de 8,6 mil. lei (circa 2,5 mil. euro), cu 8,4% peste castigul realizat in 2007, de aproape 8 mil. lei (2,4 mil. euro).
Cifra de afaceri a companiei este previzionata sa urce usor in aceeasi perioada, cu 2,3%, pana la 94 mil. lei (26,8 mil. euro).
Cresterea indicatorilor are la baza contractele incheiate deja de companie, cele mai importante fiind cele cu gigantul industrial american General Electric si firma TMCP, pe care GE a preluat-o integral anul trecut, contractele pentru 2008 cu acestea insumand 26,5 mil. lei (7,5 mil. euro).
Valoarea contractelor incheiate de Turbomecanica cu Ministerul Apararii Nationale (MApN), se ridica la 16,6 mil. lei (4,7 mil. euro), alti clienti importanti fiind IAR Brasov si Rolce Royce.
Compania este in curs de dezvoltare a unor parteneriate importante cu producatorul american de automobile Rolls Royce pentru constructia de componente pentru motoare, potrivit raportului anul al Turbomecanica. Anul trecut, producatorul autohton de motoare si-a redus profitul net de peste doua ori, la aproape 8 mil. lei (2,4 mil. euro), pe fondul unor afaceri in scadere cu 11,9%, la 91,9 mil. lei (27,5 mil. euro).
Nerealizarea cifrei de afaceri la nivelul bugetului a fost cauzata anul trecut de decalarea pentru 2008 a unor produse destinate MApN si prin deprecierea dolarului fata de moneda nationala, in conditiile in care o parte importanta din contracte sunt incheiate in dolari, se arata in raportul anual al companiei. Evolutia cursului a influentat negativ si profitabilitatea Turbomecanica, castigul realizat anul trecut fiind cel mai mic din ultimii sapte ani.
Investitiile propuse de conducerea companiei pentru 2008 se ridica la 13,8 mil. lei (aproape 4 mil. euro). Actiunile Turbomecanica au inregistrat una dintre cele mai mari scaderi de pe Bursa in acest an, de la finele anului trecut aceste titluri pierzand aproape jumatate din valoare.
Ieri, actiunile Turbomecanica au inregistrat una dintre cele mai mari corectii si au inchis la un pret de 0,335 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei se apropie de 35 mil. euro. Principalii actionari ai companiei sunt Radu Viehmann, actualul director general al companiei, care detine 25,92% din actiuni, si urmasii fostului director general Ioan Ciorapciu, cu 24,25% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO