Burse - Fonduri mutuale

Un an de la lansarea ETF-ului pe energie la BVB: cum au evoluat fondul şi activele acestuia. Plus 26% într-un an. Valoarea activului net, de la 2 mil. lei la 13 mil. lei

Un an de la lansarea ETF-ului pe energie la BVB: cum au...

Autor: Eduard Ivanovici

22.02.2024, 07:37 531

Astăzi, 22 februarie 2024, se împlineşte un an de la lansarea celui de-al doilea ETF (exchange traded fund/fond tranzacţionat la bursă) listat pe piaţa de capital locală, res­pectiv Fondul Deschis de Investiţii ETF Energie Patria-TradeVille (simbol bursier PTENGETF).

Administrat de Patria Asset Manage­ment, ETF-ul urmăreşte structura indicelui de referinţă BET-NG, din care fac parte companiile de pe piaţa principală a BVB care au obiectul de activitate energia şi utilităţile aferente, precum OMV Petrom (cu o pondere de 31%), Hidroelectrica (29%) şi Romgaz (17,5%), potrivit BVB. De la debut, ETF-ul a crescut de la 5,047 lei pe unitate la 6,35 lei în după-amiaza şedinţei de tranzacţio­nare de ieri, ceea ce înseamnă un ran­dament de 25,8% într-o perioadă de aproximativ un an.

Prin compa­raţie, BET-NG afişează în acelaşi interval un avans de 23,1%, deci cu aproape trei procente mai puţin. În 2024, dinamicile sunt de plus 1,1% pentru fond (pe un rulaj de 2,7 mil. lei) vs. 1,2% în cazul indicelui.

Privind valoarea acti­vului net (VAN), aceasta a urcat de la aproape 2 mi­l. lei la 13,2 mil. lei, iar valoarea unitară a acti­vului net (VUAN) s-a majorat de la 4,99 lei la 6,25 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO