Burse - Fonduri mutuale

Unora le plac mult actiunile Amonil

15.07.2004, 00:00 14

Pe fondul unei presiuni la cumparare, actiunile Amonil au castigat ieri  8,7%, pretul urcand la inchidere pana la 389 lei/actiune. Cresteri importante au avut  si actiunile Oltchim, Rulmentul si Petrolexportimport.
Sedinta de ieri a marcat si o crestere a lichiditatii actiunilor Amonil, volumul de actiuni transferate, de peste 4,9 milioane actiuni, reprezentand 0,4% din capitalul social al companiei. Valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni a fost de 1,8 miliarde lei.
Cotatia Oltchim a urcat in primele cinci minute de tranzactionare cu peste 13% pana la 1.390 lei/actiune. O data cu atingerea acestui pret, unii invesitori au preferat sa-si marcheze profitul, cursul scazand pana la 1.270 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 1.310 lei/actiune, in crestere cu peste 8% fata de cotatia precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 2,4 miliarde lei.
Actiunile Petrlolexportimport au atins un nou maxim istoric de 960.000 lei/actiune, cotatia urcand ieri cu peste 14%. Investitorii au cumparat toate actiunile oferite in piata, care nu au fost multe, pachetul total transferat fiind de doar 435 actiuni. Operatiunile au insumat 399 milioane lei. Petrolexportimport este una din companiile care a practicat o politica constanta in acordarea de dividende, in general, cea mai mare parte a profitului net fiind repartizata in aceasta directie.
Actiunile Rulmentul au castigat 5,9%, pretul la inchidere fiind de 1.250 lei/actiune, care reprezinta de altfel si cea mai ridicata cotatie atinsa pe parcursul zilei. Valoarea tranzactiilor a fost de 631 milioane lei.
Actiunile Impact au urcat cu 2%, pretul la inchidere fiind de 5.100 lei/actiune. In prima parte a sedintei, s-a consmenat si o usoara presiune la cumparare pentru aceste titluri, pretul urcand cu 3% pana la 5.150 lei/actiune. In a doua parte a sedintei, cele mai multe tranzactii s-au perfectat la pretul de inchidere. De la sfarsitul saptamanii trecute, actiunile Impact s-au aflat pe un trend usor ascendent, sedinta de ieri marcand si o crestere a lichiditatii acestor titluri. Transferurile de ieri au insumat 8 miliarde lei, o valoare de peste doua ori mai mare comparativ cu sedinta precedenta.  Interesul ceva mai ridicat al cumparatorilor pentru actiunile Impact manifestat in ultimele sedinte a venit dupa ce de la inceputul anului, aceste titluri, unele din cele mai active in anii precedenti la Bursa, nu au adus castiguri semnificative. De la inceputul anului,  cursul Impact a inregistrat o crestere mai importanta doar atunci cand compania a anuntat acordarea de actiuni gratuite, in cadrul unei noi operatiuni de majorare a capitalului social.
Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au pierdut 1,7%, ultimul pret al sedintei fiind de 625 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 9,8 miliarde lei, de peste doua ori mai ridicata decat in sedinta precedenta. Titlurile Petrom au pierdut 0,4%, pe fondul unor tranzactii de 2,8 miliarde lei.
Piata, per ansamblu s-a mentinut pe un trend usor ascendent si ieri, toti cei trei indici bursieri incheind sedinta in crestere fata de valorile precedente.



Actiunile companiei Athenee Palace  au facut pentru a doua oara in aceasta saptamana obiectul unor tranzactii importante. In sedinta de ieri s-a transferat un pachet total de actiuni reprezentand 7,9% din capitalul social al companiei.
In sedinta de luni, actiunile Athenee Palace facusera obiectul unor tranzactii prin intermediul carora s-a transferat un pachet de 3,8% din  numarul total de actiuni. Majoritatea tranzactiilor de ieri s-au perfectat la pretul de 13.000 lei/actiune, care reprezinta si cea mai ridicata cotatie atinsa de aceste tilturi in ultimul an. Valoarea tranzactiilor de ieri a fost de 7,4 miliarde lei. Athenee Palace este unul din actionarii Athenee Phenix Group, care detine hotelul Hilton din Bucuresti. In cadrul Athenee Phenix Group, compania detine o participatie de 35%. Ceilalti actionari ai Athenee Phenix Group sunt trei companii franceze, dar si o alta companie romana, CMC International. Cel mai important actionar al Athenee Palace este Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, cu 41,8% din actiuni.
La fel ca si in sedinta precedenta, toate tranzactiile cu  actiunile producatorului de lactate Prodlacta Brasov s-au perfectat la un pret constant de 20.000 lei/actiune. Pachetul total de actiuni transferat in cele 20 tranzactii ale zilei cu aceste actiuni reprezinta 0,8% din capitalul social al companiei. Prodlacta ramane in atentia investitorilor si datorita faptului ca este controlata de Asociatia Salariatilor, posibilitatea preluarii de catre un investitor strategic, in situatia in care aceasta asociatie s-ar dizolva, constituind un punct de atractie.
Aceasta posibilitate de preluare de un investitor strategic reprezinta si unul din motivele pentru care raman in atentia investitorilor si actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila. Si la aceasta societate, cel mai important actionar este Asociatia Salariatilor, cu o participatie de 39,9%. In actionariatul Braiconf au intrat si o serie de fonduri de investitii. Dintre aceste fonduri, cele mai mari pachete  de actiuni sunt detinute de  Tidal Wave Trading Limited cu 9,9% din actiuni si de  Romanian Reconstruction Capital Limited cu o participatie de 9,3%. Titlurile Braiconf au inregistrat ieri o apreciere medie usoara de 0,1%, tranzactiile facandu-se tot in la preturi cuprinse in intervalul 48.000 lei - 49.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 575 milioane lei.
O lichiditate ridicata au avut ieri actiunile companiei Capitol Bucuresti, in conditiile in care pachetul total de actiuni transferat reprezinta 6,5% din capitalul social al companiei. Cele mai multe din tranzactii s-au derulat la pretul de 20.000 lei/actiune, in scadere medie cu 2,4% . Operatiunile au insumat 892 milioane lei.  Compania este controlata de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, care detine o participatie de 50%, un alt pachet de 20% din actiuni fiind detinut de societatea Romanian Ventures Inc.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO