Burse - Fonduri mutuale

Unu din trei investitori în fonduri de acţiuni din România investeşte în ETF-furile administrate de Patria AM

sursă foto: BVB.ro

sursă foto: BVB.ro

Autor: Liviu Popescu

15.03.2024, 11:36 4221

Cele două fonduri listate la Bursa de Valori Bucureşti şi administrate de Patria Asset Management, adică Exchange-Traded Funds (ETFs) care urmăresc evoluţia unui activ suport, respectiv indicele BET şi indicele BET-NG, au circa 30% din numărul total de investitori în fonduri deschise de acţiuni, spune Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri.

Acestea au aproximativ 21.000 de investitori. Potrivit datelor AAF, la ianuarie 2024 în România erau 24 de fonduri locale deschise de acţiuni cu circa 75.000 de investitori şi active de 4 mld. lei.

Horia Gustă a participat pe 15 martie 2024 la un eveniment organizat de Bursa de Valori Bucureşti cu ocazia depăşirii a 200 mil. lei active pentru ETF-ul BET Patria –Tradeville, primul astfel de ETF listat pe plan local. Acest ETF a generat un randament d peste 33% în 2023, evoluţia sa fiind corelată cu evoluţia indicelui BET.

“ETF-ul a fost în top 5 randamente fonduri de investiţii în acţiuni fiind o prezenţă constantă în ultimii cinci ani. Din şase în şase luni în ultimii cinci ani a fost în top 5 randamente pe care noi le publicăm lunar. Cred că a lipsit două sau trei luni când curba de dobânzi a luat-o în jos”, spune Horia Gustă.

Ca administratori de fonduri, Patria trebuie să se lupte cu intrările şi cu ieşirile de bani în sensul în care când intră bani mulţi şi piaţa creşte trebuie să fii foarte atent ca să nu te decorelezi de indice. “Pentru că benchmark-ul lor este indicele BET iar marja lor de manevră este foarte scurtă. Lucrurile arată foarte diferit faţă de un fond deschis de investiţii. O luptă continuă cu parametizarea fondului şi investiţiilor în acord cu legislaţia dar şi cu evoluţia bursei”, adaugă el.

Strategie de investiţii a fondului este pasivă, administratorul acestuia urmărind replicarea structurii şi performanţelor indicelui principal BET. Indicele este calculat ca medie ponderată a preţului unui coş de acţiuni importante listate la bursă şi exprimă performanţa generală a bursei. Fondul are plasamente în cele mai importante 20 de companii româneşti listate la BVB din sectoare diverse de activitate. Fondul este de tip acumulare, dividendele incasate de la emitentii din portofoliu sunt reinvestite.

“ETF BET Patria – TradeVille a devenit unul dintre cei mai lichizi emitenţi, ocupând un loc în topul celor mai lichide 20 de instrumente de la BVB pe ultimele 12 luni, din peste 750 de instrumente tranzacţionate. Toate acestea arată că fondul îşi atinge obiectivul de a oferi publicului investitor un instrument simplu şi modern pentru a beneficia de peformanţele acţiunilor la bursă. Vedem că segmentul ETF este în expansiune pe pieţele dezvoltate în ultimii ani şi cred că interesul pentru acesta va continuă să crească şi în România”, spune Răzvan Paşol, CEO Patria Asset Management, administratorul fondului.

Potrivit unui comunicat al BVB, fondul a avut o creştere de peste 13 ori în ultimii trei ani. Numărul de investitori în fond a crescut de 12 ori în aceşti trei ani, de la 1.483 la sfârşitul lunii februarie 2021 la 18.265 investitori în februarie 2024. Randamentul fondului a fost de 33,4% în 2023 şi de 69,6% în ultimii trei ani.

Fondul este listat la bursă din august 2012 şi beneficiază de serviciile de market maker ale TradeVille, fapt care asigură lichiditate investitorilor care doresc să tranzacţioneze unităţile de fond. În ultimele 12 luni, investitorii au realizat peste 82.500 de tranzacţii cu unităţile de fond ETF BET Patria-TradeVille, în valoare de 133,5 milioane de lei. În decembrie 2023 Patria Asset Management a a anunţat reducerea costurile de operare ale fondului, inclusiv a comisionului administrare de la 1,2 la 0,9% pe an, potrivit BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO