Burse - Fonduri mutuale

Urmează ZF Capital Markets Summit, 2nd Edition, 13 martie 2023. Ivana Gazic, şefa Bursei de Valori din Zagreb, va vorbi despre planurile de dezvoltare ale operatorului croat şi rolul pieţei româneşti

Ivana Gazic, preşedinte executiv al Bursei de Valori din Zagreb.

Ivana Gazic, preşedinte executiv al Bursei de Valori din Zagreb.

Autor: Tibi Oprea

07.03.2023, 00:05 141

♦ Bursa croată are peste 35 mld. euro capitalizare.

Ivana Gazic, preşedinte executiv al Bursei de Valori din Zagreb, va fi prezentă la Bucureşti în cadrul ZF Capital Markets Summit, evenimentul Ziarului Financiar dedicat în exclusivitate investiţiilor pe piaţa de capital, care în 2023 ajunge la a doua ediţie, unde va discuta despre planurile operatorului bursier croat pentru piaţa românească.

Ivana Gazic a spus în cadrul unui eveniment organizat de Bursa de Valori Bucureşti în decembrie 2022, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înfiinţarea primei Burse mobiliare româneşti, că o parte din acţiunile listate la Bucureşti ar putea fi prezente de anul viitor inclusiv pe ringul bursier din Croaţia prin intermediul unui ETF (exchanged traded fund).

„Anul viitor vom avea, cel mai probabil, primul ETF cu acţiuni româneşti.“

„Vorbim despre o companie de investiţii din Croaţia care are un ETF cu acţiuni croate şi slovene carei îşi propune să facă acţiunile româneşti mai cunoscute în rândurile investitorilor croaţi”, a spus Ivana Ga?ic.

Şefa bursei croate şi-a început cariera în 1998 la Pliva Plc., unde a lucrat până în 2003 ca şef operaţiuni pe piaţa de capital. Din 2003 până în 2005, aceasta a lucrat pentru Lura Plc. ca şef al proiectului de finanţare strategică şi asistent de CEO.

În 2005, Ivana Gazic s-a alăturat Société Générale - Splitska Bank Plc. în calitate de şef adjunct al Departamentului Corporate, iar în 2007 şi-a continuat carira la Hypo Alpe-Adria-Bank Plc., preluând poziţia de director executiv al Unităţii de Investment Banking.

Ivana Gazic este Preşedinte Executiv al Bursei din Zagreb din mai 2010 încoace. Din iunie 2021 ea este membru al boardului la Bursa de Valori din Skopje, Macedonia, din decembrie 2020 este membru al Consiliului de Supraveghere în cadrul PAN-PEK d.o.o., iar din iulie 2020 ocupă funcţia de Member of Securities and Markets Stakeholder Group la European Securities and Markets Authority (ESMA).

Bursa de Valori din Zagreb are o capitalizare de peste 35 de miliarde de euro, din care aproape 20 mil. euro este reprezentat de segmentul de acţiuni. La final de 2022, capitalizarea operatorului era de 34,4 miliarde de euro, iar la final de 2021 era de 36,4 miliarde de euro, arată datele zse.hr.

Când unii spuneau că 2022 va fi cu mult mai rău ca anul pandemiei, Bursa de la Bucureşti a mers înainte fiind în linie cu alte pieţe în pofida apropierii de doar câteva sute de kilometri de zona de conflict din Ucraina. Mai mult decât atât, a atins maximul istoric.

Când alţii credeau că acum e momentul de vânzare şi de adăpostit pe cash, Bursa de Valori a adus un randament de 20% din minime în doar un an. Iar când alţii spuneau că inflaţia va eroda puternic rezultatele companiilor, investitorii văd acum dividende cu randamente de două cifre.

ZF Capital Markets Summit ajunge în 2023 la cea de a doua ediţie, într-un an mai important ca niciodată şi care va pune Bursa de Valori Bucureşti la masa celor mari, acolo unde investitori de calibru cu mii de miliarde de euro pe mână au nevoie doar de marfă şi de o confirmare.

Pentru că o bursă sănătoasă înseamnă o economie sănătoasă, iar acum este momentul zero cu lumina reflectoarelor îndreptată spre estul Europei şi mai ales cu pregătirile în linie dreaptă pentru cea mai mare ofertă de vânzare de acţiuni din istorie – listarea Hidroelectrica.

Testul de rezilienţă a fost trecut în 2022, lichiditatea a ajuns la cote istorice de 20 mil. euro pe zi, numărul de investitori a spart pragul de 130.000, iar companiile şi finanţările au venit periodic, într-un context cu o scădere de doar 2%.

Acum, mai mult ca niciodată, Bursa de Valori trebuie să atragă investitori regionali, europeni, internaţionali şi companii, cu scopul de a transforma portofoliul clasic cu acţiuni şi obligaţiuni într-unul mult mai complex şi mai diversificat şi pentru a aduce know how-ul investiţional al Vestului.

Companiile trebuie să fie pregătite şi gata să livreze. Un pas înainte este dat şi de schimbarea sistemului de impozitare din 2023, care îi poate avantaja pe cei mari – precum fondurile mutuale, dar şi pe cei care încă nu au făcut pasul spre piaţa de capital şi care au nevoie de explicaţii şi de un ghid.

Pe 13 martie 2023, Ziarul Financiar - împreună cu factorii de decizie de pe piaţa de capital, autorităţi, analişti, brokeri, reprezentanţi ai celor mai mari companii, investitori, şefi ai burselor din regiune, vor răspunde la o întrebare care poate duce nu doar Bursa de Valori la următorul nivel, ci şi România: cum investim?

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO