Burse - Fonduri mutuale

Valentin Ţăruş, Farmaceutica Remedia: Când compania va valora dublu, atunci voi lua în calcul vânzarea

Valentin Ţăruş: „Am primit oferte pentru delistarea companiei. M-am opus“

Valentin Ţăruş: „Am primit oferte pentru delistarea companiei. M-am opus“

Autor: Roxana Pricop

16.04.2015, 00:06 1049
Valentin Norbert Ţăruş, cel mai mare acţionar, cu 66,5%, din capitalul Far­maceutica Remedia (RMAH), spu­ne că doar la o cotaţie de 0,5 lei/titlu, du­blă faţă de preţul actual al acţiunilor, ia în calcul o vânzare a pachetului pe ca­re îl deţine la distribuitorul de me­di­ca­mente.
 
El a preluat controlul companiei în 2001, în urma procesului de privatizare în masă. Pe maximele din 2007, omul de afaceri a vândut un pachet de 15% din acţiu­nile RMAH (octombrie 2007) la un preţ ajustat de circa 0,81 lei/titlu pentru o sumă de 4 milioane de euro. Atunci a intrat în acţionariatul compa­niei fondul de investiţii american Julius Baer, pe atunci cel mai mare in­ves­titor străin de la bursa din Bucureşti, cu o deţinere de peste 5% din capital.
 
„În 2007, totul părea de aur pentru investitori, acţiunile au crescut şi au avut cerere. Atunci am vândut aproape 20% din companie pentru 4 mil. euro. Din aceşti bani, un milion de euro am plătit taxe în Austria, pentru că sunt cetă­ţean austriac, un milion l-am păs­trat, iar două milioane de euro le-am rein­vestit în companie”, a spus Valentin Nor­bert Ţăruş în cadrul unei întâlniri cu analiştii şi investitorii, care a marcat 18 ani de la listarea la bursă.
 
În prezent, Farmaceutica Remedia este cotată pe bursă la o valoare de 26,5 mil. lei (6 mil.euro), iar pachetul deţinut de proprietar valorează circa 17,5 mil. lei (4 mil. euro). În 2009, Ţăruş a transferat compania de pe piaţa RASDAQ pe piaţa principală a bursei. Din 2009 până în prezent, cotaţia acţiunilor RMAH a crescut de 2,5 ori, însă sub maximele atinse în 2007. În toată această perioadă, compania a plătit dividende investitorilor cu un randament peste dobânda bancară, politică pe care conducerea societăţii intenţionează să o păstreze. De la listarea pe piaţa RASDAQ în 1997, la o cotaţie ajustată de 0,0074 lei, preţul a crescut de 33 de ori până în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO