Cele zece companii din prima ligă a bursei de la Bucureşti, numite „blue-chips“, trebuie să mai câştige în valoare circa 3 miliarde de lei pentru a reveni la capitalizarea de dinainte de „lunea neagră“, societăţile din sectorul energetic fiind cele mai afectate şi având astfel cel mai mult teren de recuperat.
Indicele BET, referinţa bursei, s-a prăbuşit cu 4,8% pe 24 august, zi numită „lunea neagră“, însă de atunci a crescut uşor şi ieri se afla cu doar 3,4% sub nivelul de vineri, 21 august, înaintea minicrizei de pe pieţele financiare.
Revenirea se datorează însă în mare parte acţiunilor bancare şi Fondului Proprietatea (FP), care au recuperat decalajul mai rapid decât celelalte titluri din componenţa indicelui, care aparţin unor companii energetice.
Astfel, din diferenţa de 3 miliarde de lei până la capitalizarea anterioară, doar 340 milioane de lei, sau puţin peste 10%, reprezintă decalajul atribuit BRD, Băncii Transilvania (TLV) şi Fondului Proprietatea (FP).
Cele trei acţiuni „financiare“ mai trebuie să crească, în medie, cu numai 1,5% pentru a reveni deasupra valorii de dinaintea zilei „negre“, diferenţa cea mai mare fiind la BRD, de 2,5%, şi de numai 0,5% în cazul Fondului Proprietatea.
Companiile energetice au rămas mult în urmă, în contextul în care investitorii se raportează la preţul petrolului, care se menţine sub pragul psihologic de 50 dolari/baril.
Împreună, OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG) ar trebui să mai crească cu 6% sau cu 2 miliarde de lei în valoare de piaţă pentru a reveni la nivelul iniţial.
Nici monopolurile energetice - Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) -, ale căror venituri sunt reglementate, nu şi-au revenit mai rapid decât restul sectorului, fiind în continuare cu 3% şi, respectiv, 5,5% sub cotaţia anterioară.
Titlurile Nuclearelectrica (SNN) au fost cele mai afectate, fiind pe minus cu 7,5% faţă de preţul anterior crizei de pe burse.