Burse - Fonduri mutuale

ZF Capital Markets Summit 2023. Ivana Gažić, President of the Management Board, Zagreb Stock Exchange: În ultimele săptămâni am văzut o creştere a activităţii pe piaţa de capital, iar evenimentul mare din piaţa noastră a fost emiterea bondurilor de stat pentru prima dată pentru investitorii de retail, care şi-au arătat un interes mare

ZF Capital Markets Summit 2023. Ivana Gažić, President...

Autor: Mircea Nica

13.03.2023, 11:24 63

Ultimele săptămâni au adus o creştere a activităţii pe piaţa de capital din Croaţia, iar principalul eveniment care a influenţat această creştere a fost emiterea bondurile de stat pentru prima dată pentru investitorii de retail, a spus Ivana Gažić, President of the Management Board, Zagreb Stock Exchange, în cadrul ZF Capital Markets Summit 2023.

“În ultimele săptămâni am văzut o creştere a activităţii pe piaţa de capital, iar evenimentul mare din piaţa noastră a fost emiterea bondurilor de stat pentru prima dată pentru investitorii de retail, care şi-au arătat un interes mare. Durata bondului este de 2 ani şi am avut 43.000 oameni care au participat la runda aceasta şi 35 mld. euro au fost colectaţi doar de la investitorii mici. Aş spune că acesta a fost un bun test pentru piaţă. A arătat potenţialul de 35 mld. euro care a fost acumulat în ultimele săptămâni poate fi mobilizat. Statul nostru se gândeşte şi la privatizare, deci cred că piaţa de capital din Croaţia va vedea momente mai bune în viitor”, a explicat Ivana Gažić.

Ce a mai spus Ivana Gažić, President of the Management Board, Zagreb Stock Exchange:

Al doilea eveniment care sper că va conecta sau care va mări conexiunea cu România este emiterea de ETFs. Până acum am văzut un interest semnificativ al investitorilor din Croaţia pentru România şi cred că având ETF pe piaţa de capital din România va da posibilitatea investitorilor din Croaţia să investească în prima clasă de emitere din România.

Vedem piaţa de capital din Croaţia ca un model pentru că a fost un efort foarte mare de a face privatizarea de către stat aşa cum trebuie. Aşteptăm emiterile din anul acesta şi sperăm că această evoluţie pozitivă din România ar putea fi replicată şi în Croaţia.

Numărul mediu de investitori care participă pe piaţa de capital în ultimele trei luni este în jurul a 6.000-8.000. Nu este un număr mare şi din nefericire nu avem motivaţie pentru investitori. Aş spune chiar că avem în direcţia opusă o taxă pentru capital introdusă acum câţiva ani şi este complexă pentru investitori, iar după această taxă au fot studii care au arătat că această formă de taxare a descurajat investitorii zilnici de pe piaţa de capital. Noi comunicăm guvernului constant acest lucru. Sunt discuţii pentru a introduce conturi de investiţii ca în alte ţări unde ai un cont dedicat special unde nu plăteşti nici o taxă până nu ai banii efectiv.

Ţara noastră, după inrtarea în zona Euro şi spaţiul Schengen plănuieşte să intre în OECD, iar una din zonele pe care trebuie să o acoperim pentru a intra în OECD este această taxă de capital şi conturi dedicate. Cred că în câţiva ani vom vedea schimbări în acest sens.

Integrarea pieţelor de capital înseamnă mult efort , timp şi bani. Aş spune că ar trebui să fim optimişti, dar precauţi. Trebuie să fim conştienţi că pieţele de capital sunt foarte diversificate. Istoria, legea, perspectiva privind economia, implicarea statului, toate sunt foarte diversificate. Aş spune că este o ideea bună pentru o conectivitate mai puternică între pieţele de capital, dar este un proces pe care trebuie să îl urmărim.  

Sentimentul privind listarea Hidroelectrica este unul foarte pozitiv în Croaţia. Investitorii noştri caută oportunităţi de investiţii şi aşteaptă cu interes acest IPO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO