Business Construct

Alexandru Orzea, Consultant Tenant Representation JLL Romania & Bulgaria: Blocajul autorizaţiilor la Bucureşti poate duce la pierderea unor investiţii din partea unor companii care vor să intre aici

Alexandru Orzea, Consultant Tenant Representation JLL...

Autor: Roxana Rosu

29.09.2022, 11:38 147

 

 

 

Chiriile la clădirile de birouri sunt pe un trend de creştere uşor, în condiţiile în care dezvoltatorii cu proiecte în lucru au fost nevoiţi să le crească din cauza inflaţiei, iar cei cu clădiri mai vechi aşteptau de mult acest moment după stagnarea chiriilor din ultimii 10 ani, a spus Alexandru Orzea, Consultant Tenant Representation JLL Romania & Bulgaria în cadrul ZF Birouri si Rezidential 2022.

Blocajul autorizaţiilor la Bucureşti poate duce la pierderea unor investiţii din partea unor companii care vor să investeascš aici. Mereu am pierdut mult în faţa Poloniei şi dacă ajungem în punctul în care nu mai avem spaţii de office disponibile, vom pierde şi mai mult, a precizat el.

Se vede un apetit destul de ridicat pentru clădiri noi. Cu siguranţă că sunt şi chiriaşi care vin din clădiri mai vechi şi asta arată că se uită la eficienţa energetică. Întreabă de service charge, dar estimările se pot face abia spre final de octombrie . Taxa depinde de zonă, pentru că include şi impozitul pe clădire, dar pleacă de la 5,2% în zona central până la 3,7 euro/mp, media este în jur de 4 euro/mp”.

La nivel global, studiile JLL arată că 75% din angajaţi au revenit la birou cel puţin o zi pe săptămână, dar există un procent important şi de hyper hybrid, care include munca din alte locaţii, precum spaţiile de coworking sau locaţii alternative sau "din vacanţă" de exemplu, pentru cei care au făcut relocări temporare din România.

Ce a mai declarat Alexandru Orzea:

Clienţii caută mai mult clădirile de birouri în proiecte mixt-use, cele care au componente de rezidenţial şi retail.

IT-ul încă este o sursă importantă de cerere pentru spaţii de birouri, inclusiv în oraşele secundare. Am văzut tranzacţii mari şi din zona de medical, de peste 10.000 mp. Centrele de servicii îşi reevaluează momentan modul de lucru şi par să aducă încet angajaţii înapoi în birouri.

Încă sunt companii cu nume mari internaţionale care vor să consolideze businessul din ţările din regiune în România, sunt şi companii noi care ne cer informaţii se uită la real estate despre România.

Conflictul din Ucraina a oprit pentru câteva luni aceste intenţii, dar stabilitaea din zonă s-a menţinut şi intenţiile au fost reactivate, iar atractivitatea faţă de forţa de muncă din România există.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO