Business Construct

Analiză ZF. Industria mobilei, faţă în faţă cu creşterea costurilor: producţia a scăzut, exporturile s-au majorat doar în valoare, iar importurile de mobilier ieftin continuă să urce

Analiză ZF. Industria mobilei, faţă în faţă cu...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

27.01.2023, 18:20 208

„În primele zece luni, consumul era la 80% din nivelul din 2021, deci a scăzut pentru că oamenii au plătit şi mai mult pe alimente şi nu s-au mai gândit să cheltuie pe schimbarea mobilei“.

Industria mobilei, una dintre prin­cipalele sectoare de export ale României, a înre­gis­trat în primele zece luni ale anului o scă­dere la nivel de producţie cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului prece­dent, pe fondul creşterilor de preţuri dar şi al pierderii clienţilor în contextul războiului din Ucraina care a „şters“ clienţii din Rusia. Cea mai mare ţară de pe bătrânul continent era un im­por­tant client în special pentru producă­torii de lemn masiv.

„La zece luni, producuţia industri­ală reprezintă 97,7% din anul anterior, deşi exportul a crescut. Dar a crescut în valoare, cu 16% adică din preţ, nu din cantitate. În volum, există un mi­nus de 0,1%. Scăderea a fost determi­nată de costurile la lemn, care s-a scum­pit foarte mult, apoi au apărut pro­blemele cu gazele, energia, toate au dat produ­cătorii peste cap. În con­diţiile astea, firmele au fost nevoite să-şi selecteze comenzile ca să nu intre în pierdere“, a spus Aurica Sereny, preşedintele Aso­ciaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Ea explică faptul că mobila este o cate­gorie de bunuri de folosinţă îndelun­gată şi nu se află pe primele rânduri între lucrurile de necesitate. Astfel, ro­mânii cheltuie în principal pe alimen­te (peste 30% din venituri), iar inflaţia i-a determinat să scoată şi mai mulţi bani pe alimente. „În primele zece luni, consumul era la 80% din nivelul din 2021, deci a scăzut pentru că oa­menii au plătit şi mai mult pe alimente şi nu s-au mai gândit să cheltuie pe schimbarea mobilei“, a mai spus Aurica Sereny.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO