Business Construct

Apartamentele din blocurile vechi ale Clujului s-au ieftinit cu 43% faţă de 2008

Apartamentele din blocurile vechi ale Clujului s-au...

Autor: Laurentiu Cotu

07.08.2014, 15:43 336

Preţul de vânzare al apartamentelor situate în blocurile vechi din Cluj-Napoca a ajuns în primul semestru din 2014 la o medie de circa 932 euro pe metru pătrat, în scădere cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă cu 43% mai mic faţă de 2008, potrivit datelor companiei de consultanţă pentru evaluare Darian. Cu toate acestea, apartamentele din Cluj-Napoca au rămas printre cele mai scumpe din România, fiind depăşite ca preţ doar de cele din Bucureşti, aceeaşi situaţie fiind valabilă şi în cazul caselor şi a terenurilor.

În zona ultracentrală a Clujului, apartamentele vechi cu 2 camere s-au vândut cu preţuri cuprinse între 900 şi 1.100 de euro pe metru pătrat, în cartierele Gheorgheni şi Grigorescu preţul s-a situat în intervalul 880-980 de euro pe metrul pătrat, iar în Zorilor preţul metrului pătrat pentru apartamentele vechi de 2 camere variază între 900-1.000 de euro/mp.

Comparativ, la nivel naţional, în primul semestru din 2014, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, a fost de 644 de euro/mp, cele mai scumpe rămânând în continuare cele din Bucureşti, unde preţul mediu a fost de 956 de euro/mp, urmate de Cluj-Napoca şi Timişoara cu 932 de euro/mp, respectiv 860 de euro/mp.

“Preţurile la nivel naţional au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până în prezent. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, iar cele noi s-au ieftinit cu 33%. Micile variaţii din ultimele 6 luni au fost resimţite pe piaţa liberă mai degrabă ca o stagnare a preţurilor”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de consultanţă Darian.

În ceea ce priveşte apartamentele noi, preţul mediu a fost de aproximativ 982 de euro/mp, aproximativ la acelaşi nivel cu cel din urmă cu un an. De la începutul crizei, preţurile apartamentelor noi au scăzut cu aproximativ 30%. Preţurile terenurilor din Cluj-Napoca au înregistrat o apreciere de 1% în ultimele 6 luni, scăderea faţă de perioada de început a crizei, anul 2008, fiind de aproximativ 66%. Referitor la spaţiile de birouri, analiza Darian relevă faptul că cele de clasa A variază în medie în intervalul 12-14 euro/mp, în uşoară scădere faţă de semestrul anterior. Compania Darian DRS a lansat studiul "Analiza pieţei imobiliare" realizat în cele 41 de oraşe reşedinţă de judeţ, în care a fost analizată evoluţia pieţei rezidenaţiale din primul semestru, pe baza preţurilor de tranzacţionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO