Business Construct

Arhitectura: Legea junglei pe piata fortei de munca

Arhitectura: Legea junglei pe piata fortei de munca

Sistemul american de a recruta de pe bancile facultatii viitorii specialisti este aproape necunoscut in Romania

20.12.2007, 15:43 147

Multimea de proiecte anuntate pe piata imobiliara pune o presiune din ce in ce mai mare pe birourile de arhitectura, avantajate fiind cele mijlocii si mari, care isi pot permite sa faca head-hunting pentru a face fata cererii de pe piata.
"In momentul de fata am mai avea nevoie de inca 30 de muncitori specializati, de inca cinci arhitecti si inca 7-8 ingineri pentru a ne dezvolta afacerile la maximum posibil", a declarat Paul Nicolescu, actionar unic al biroului de arhitectura Tehnoproiect.
Dupa cum spune el, daca pana acum cativa ani inginerii erau nevoiti sa se reprofileze pentru a se putea angaja, dinamica foarte buna a pietei de constructii i-a absorbit pe toti in numai trei-patru ani, lasand acum o cererea foarte mare de forta de munca bine calificata.
Tehnoproiect acopera o plaja larga de tipuri de proiecte, de la rezidential, blocurile ANL din Henri Coanda si Brancusi, la retail, Cora Pantelimon sau la aeronautica, avand in portofoliu Tiriac Air si Carpat Air Timisoara. Pentru ca nu se ocupa doar de proiectare, ci si de partea de inginerie, instalatii si electrica, biroul Tehnoproiect are incontinuu nevoie de ingineri. Recrutarea lor din randul altor birouri de arhitectura sau firme de constructii presupune un efort financiar consistent astfel incat strategia companiei s-a adaptat la piata si a devenit o politica de a-si creste singura specialistii.
Avand 50 de angajati stabili, fara a lua in calcul colaboratorii ocazionali, Tehnoproiect este o firma mijlocie spre mare, in 2006 avand o cifra de afaceri de circa 600.000 de euro, pentru anul 2007 fiind estimat un nivel de un milion de euro.
O mare parte dintre arhitectii cu drept de semnatura se afla in Capitala, lasand neacoperite alte regiuni importante, cum ar fi Transilvania sau Dobrogea. In multe cazuri dezvoltatorii prefera sa isi definitiveze proiectele cu firme de arhitectura din Bucuresti, pe care le dezvolta in alte regiuni, punand o presiune si mai mare pe o piata in care oferta este net depasita de cerere. Acest lucru inseamna insa ca diferentele de tarife dintre birourile de proiectare din provincie si cele din Bucuresti sunt din ce in ce mai mici, in functie de proiectele executate.


Tinerilor nu le place ingineria
"Strategia noastra, politica firmei, este de a ne creste singuri angajatii. Din cauza foamei de ingineri, de personal specializat pe piata noastra, ne-a venit ideea sa ne crestem propriul personal. Desigur pastram un nucleu dur, cu experienta, care sa formeze generatiile mai tinere", explica Nicolescu, 60 de ani, cel care a pus bazele Tehnoproiect in 1991.
Sistemul american de a recruta de pe bancile facultatii viitorii specialisti este aproape necunoscut in Romania. In afara catorva firme mari, de pe piete ca IT, constructii sau comunicare, stimularea studentilor cu o bursa in schimbul unui contract cu o companie este inca o raritate.
Presedintele Tehnoproiect crede ca, date fiind problemele de pe piata fortei de munca, firmele ar trebui sa incerce pe cat posibil sa creeze legaturi cu mediul universitar, pentru a-si asigura din timp necesarul de specialisti.
Daca inainte de '90 cele mai cautate facultati erau cele de inginerie, ultimii 17 ani au demonstrat o schimbare totala in preferintele tinerilor absolventi de liceu. Cele mai mari concurente s-au inregistrat in acei ani la specializarile drept, informatica si medicina, neglijandu-se aproape total ingineria. La anumite sectii ale Facultatii de constructii din Bucuresti, acum doi ani se putea intra pe un loc la buget cu media cinci obtinuta la examinare, in timp ce la Academia de Studii Economice din Bucuresti, locurile subventionate de stat se obtineau cu medii de peste 9,50.
Un efect foarte important al acestei dinamici, in afara de lipsa de specialisti tineri, este o forta de munca imbatranita. Media de varsta a inginerilor de santier, de exemplu, ai marilor companii de constructii este de peste 55 de ani.


Amenintarea marilor birouri
Concomitent cu promotiile din ce in ce mai restranse de specialisti ale facultatilor tehnice a crescut foarte mult piata constructiilor, declansand adevarate lupte pentru angajati cu experienta, care devin astfel beneficiarii unor salarii foarte mari.
"In ultimii doi ani salariile pe care le acordam noi au crescut, in medie, de trei-patru ori, de multe ori firmele mari, locale sau straine ducand campanii de recrutare si oferind beneficii financiare foarte bune", spune Nicolescu.
De altfel, firma britanica de arhitectura Chapman Taylor, care si-a deschis recent un birou local pe piata noastra, a anuntat inca de la bun inceput ca va trebui sa faca "head-hunting" pentru a-si asigura numarul de angajati de care are nevoie. In acelasi timp insa exista si o foarte acerba concurenta interna. Firmele mari de arhitectura, cu un portofoliu consistent, sunt din ce in ce mai cautate, dat fiind faptul ca si anvergura proiectelor imobiliare anuntate creste incontinuu.
Una dintre diferentele dintre un birou mic si unul cu multi angajati, in afara de capacitatea de proiectare, este si faptul ca cele mari isi pot asigura o consistenta mai mare de proiecte in portofoliu, fapt ce elimina timpii morti. Daca un birou de arhitectura mai mic castiga un proiect care ii implica toate resursele de forta de munca va exista o anumita perioada de pauza pana la un nou proiect.


2-3 ani si isi iau zborul
Tehnoproiect se afla deja la a treia "promotie" de tineri pe care i-a crescut, in marea lor parte absolventi ai facultatilor de inginerie.
"In general durata ciclului de formare este de 2-3 ani, dupa care li se atribuie proiecte mai importante. Le ofer posibilitatea sa se exprime pe santier, sa capete experienta. Apoi "prind aripi" si pleaca la alte firme", spune Nicolescu.
El adauga ca secretul este pastrarea unui "nucleu dur" de oameni cu multa experienta in spate, care sa formeze in mod constant noile generatii de angajati. Avantajul cresterii propriilor specialisti, pe langa o presiune financiara mai mica pe salarii, este si posibilitatea de a te reintalni cu ei, de aceasta data in calitate de colaboratori sau de angajati ai unor firme partenere.
"In multe cazuri ne-am intalnit cu specialisti formati la noi in calitate de colaboratori, ceea ce presupune si anumite avantaje, printre care si faptul ca se motiveaza singuri sa termine proiectele. Am ajuns acum la a treia generatie de specialisti pe care am crescut-o, in special ingineri. La inceput am suferit, pentru ca ii cresteam langa noi si apoi trebuia sa-i lasam sa plece. Acum ni se pare un fenomen natural si un mod de a fi pentru firma noastra", a adaugat el.


In asteptarea proiectelor industriale
In momentul de fata cele mai multe proiecte lansate pe piata sunt cele de birouri si de imobile rezidentiale, la care se adauga cele de retail, in special hipermarketurile si centrele comerciale. Pe viitor insa se anunta o piata foarte buna pentru proiectele industriale. Nicolescu sustine ca dupa 1990 proiectele industriale s-au rarit vizibil, in directa legatura cu piata industriala. De la hale industriale pana la lucrari de reabilitare a portului Constanta, a fostelor intreprinderi de stat sau a noilor centre de productie, cererea de proiectare pe segmentul industrial este inca relativ scazuta.
Dupa exemplul unor state vecine ca Polonia sau ca Ungaria, piata imobiliara locala va cunoaste pe viitor o infuzie de proiecte industriale lansate de mari investitori straini, atrasi de forta noastra de munca inca ieftina comparativ cu cea din Europa Centrala si cea de Vest.
Portofoliul Tehnoproiect cuprinde lucrari ca Aeroporturile Tiriac Air, Carpat Air Timisoara, aeroportul Tulcea, heliportul Spitalului Fundeni, show-room-uri auto, BMW si MAN sau reabilitarea terminalului de soia al portului Constanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO