Business Construct

Briefingul zilei de 05 decembrie 2023

Briefingul zilei de 05 decembrie 2023
06.12.2023, 00:06 136

» Proprietarii imobilelor cu faţade degradate din Sectorul 1, impozit mai mare cu până la 500%

Consiliul Local al Sectorul 1 a aprobat marţi supraimpozitarea a aproximativ 20 de proprietari care nu şi-au îngrijit clădirile pe care le au. Astfel, aceştia vor plăti, în anul 2024, un impozit majorat cu valori între 100% şi 500%, în funcţie de starea imobilului, anunţă primarul Clotilde Armand. Primarul Sectorului 1 susţine că este vorba despre imobile situate pe Str. Biserica Amzei, Bd. Dacia, Str. Berzei, Str. G-ral H. Berthelot, Str. Panait Istrati, Str. Popa Tatu şi Str. Băneasa. „Cele mai multe dintre aceste clădiri urâţesc înfăţişarea sectorului şi sunt un adevărat pericol pentru trecători, mai ales când bate vântul sau când plouă”, susţine Clotilde Armand.

 

» 135 de milioane de euro din PNRR pentru construcţia unui spital de boli infecţioase la Oradea

Primarul oraşului Oradea Florin Birta a semnat marţi, la Bucureşti, cu ministrul sănătăţii Alexandru Rafila contractul de finanţare europeană, prin PNRR, în valoare de 135 milioane de euro pentru construcţia unui spital de boli infecţioase. „Până la Crăciun vom anunţa şi câştigătorul licitaţiei pentru construirea spitalului, astfel încât în vara anului viitor să poată începe lucrările de execuţie”, a declarat Birta.

 

»  Arhiepiscopul Tomisului, urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influenţă

Procurorii DNA Constanţa au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. „Procurorii din cadrul DNA – serviciul teritorial Constanţa au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii Petrescu Teodosie, arhiepiscop al Tomisului, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă”, potrivit unui comunicat de presă.

 

» Rafila, despre vaccinul anti-Covid: Avem o tranşă de 1,2 milioane de doze, achitată în 2020

Întrebat despre numărul de doze de vaccin anti-Covid care ar urma să ajungă în România, ministrul sănătăţii Alexandru Rafila a anunţat că ţara nu a mai cumpărat doze.  „Noi nu am mai achiziţionat, adică nu că nu am mai achiziţionat, ele au fost achiziţionate în momentul în care s-au făcut acele memorandumuri semnate de Guvern în anul 2021. Avem în momentul de faţă o singură tranşă de circa 1,2 milioane de doze de la Moderna, e vaccin adaptat tulpinilor de acum, e un vaccin pentru care a fost plătit încă din anul 2020, ca şi avans la contractul iniţial”, a declarat, marţi, Alexandru Rafila, conform Mediafax.

 

»  Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, vizită oficială la Bucureşti

Joi, Adina Vălean va participa la Forumul Sustenabilităţii din România, organizat de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile. Vineri, comisarul european va participa la un eveniment organizat de Organizaţia de Sprijin pentru Start-up-uri Tehnologice din România şi Reţeaua Europeană pentru Start-up-uri, la sediul UiPath, cu tema „Inovaţia în politicile europene de transport”.

 

» Un nou medicament cu rezultate promiţătoare în rândul pacientelor bolnave de cancer la sân

Roche Holding AG a declarat că unul dintre medicamentele experimentale ale companiei a ajutat femeile cu o anumită mutaţie a cancerului de sân să trăiască mai mult timp fără ca boala să progreseze, potrivit Bloomberg. Pacientele care au luat medicamentul oral denumit inavolisib, în combinaţie cu alte două medicamente, au avut o evoluţie semnificativ mai bună în cadrul unui studiu în fază avansată, spun reprezentanţii companiei.

 

» „Risc uriaş" de atacuri teroriste de Crăciun, avertizează UE

Există un „risc uriaş de atacuri teroriste în Uniunea Europeană” în perioada sărbătorilor care urmează, a declarat un înalt oficial UE, marţi, potrivit BBC. Ylva Johansson, membră a Comisiei Europene pentru afaceri interne, a declarat că polarizarea din societate cauzată de războiul dintre Israel şi Hamas a crescut riscul de violenţă.

Uniunea Europeană a pus la dispoziţie 30 de milioane de euro (26 de milioane de lire sterline) pentru securitate suplimentară, a declarat Johansson.

 

» Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 1,31% în trimestrul III

În trimestrul III din 2023, comparativ cu trimestrul anterior, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată a înregistrat o rată de creştere de 1,31%, arată INS.

Faţă de trimestrul II din 2023, cea mai semnificativă creştere a costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, s-a regăsit în învăţământ (38,42%).

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă a crescut în toate activităţile economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO