Business Construct

Când oamenii sunt optimişti, îşi cumpără case. De ce scade sectorul rezidenţial atunci?

Când oamenii sunt optimişti, îşi cumpără case. De...

Autor: Iulian Anghel

16.10.2018, 18:40 3462

Sectorul rezidenţial a avut, la opt luni din an, o cădere de peste 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest lucru ridică întrebări, dar răspunsurile sunt greu de găsit. Vine o criză, oamenii nu mai au încredere să cumpere?

În primele opt luni din an, lucrările de construcţii au scăzut pe total cu 4,6%. Scăderea este determinată de reducerea cu 8,3% la lucrările de construcţii noi. Pe obiecte de construcţii, clădirile rezidenţiale au scăzut cu 31% şi clădirile nerezidenţiale cu 0,1%. Creştere a fost la construcţiile inginereşti (plus 9,6%) – ceea ce înseamnă că statul creşte investiţiile, având în vedere că acest segment priveşte lucrările mari de infrastructură. Doar că, în raportările anterioare, creşterea aceasta era de două cifre.

Un lucru este de observat: scad puternic construcţiile rezidenţiale.

„Este prea devreme să ne pronunţăm. Poate fi un efect de bază, poate fi altceva, de pildă legislaţia pe care BNR o pregăteşte în privinţa gradului de îndatorare”, comentează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Oamenii cumpără case când simt că sunt în măsură să o facă. Creşterea puternică a salariilor – plus 25% la stat şi 15% pe media naţională, în 2017 - a determinat anul trecut o creştere a sectorului rezidenţial cu peste 70%, an/an. Acum acesta scade cu 31%.  Poate fi un efect de bază, admite economistul Ionuţ Dumitru.

Sunt peste 6.000 de proiecte imobiliare, doar în Bucureşti, iar piaţa este limitată. Acesta  este efectul, comenta, recent, economistrul Aurelian Dochia.

Scăderea puternică pe zona rezidenţială a dus la prăbuşirea statistică a întregii pieţe. Nu este un risc mare pentru economie, pentru că sectorul construcţiilor înseamnă sub 5% din PIB, mai puţin decât IT-ul de pildă. În S1, sectorul  construcţiilor nu a avut nicio contribuţie la creşterea economică de 4%. Dar sectorul rezidenţial este „hârtia de ternesol”, el indică încrederea oamenilor, iar când încredere nu mai e, economia are mari probleme.

Potrivt datelor INS, în august 2018, faţă de august 2017, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută, a scăzut cu 10,3%.

Ca serie ajustată, în august 2018, comparativ cu august 2017, construcţiile au scăzut cu 8,9%.

Pe obiecte de construcţii, august la august, clădirile rezidenţiale au scăzut 41,9%  peste media ultimilor opt luni -  şi la clădirile nerezidenţiale cu 13,5%, dar creştere a fost la lucrările de construcţii inginereşti cu 12,6%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO