Business Construct

Conferinţa Sierra Quadrant: Locuinţele eficiente energetic ar putea fi soluţia cea mai bună pentru un investitor în prezent, în condiţiile în care costul energiei creşte foarte mult, dar numărul insuficient de muncitori calificaţi şi lipsa de predictibilitate a avizelor riscă să devină o barieră

 Conferinţa Sierra Quadrant: Locuinţele eficiente...

Autor: Roxana Rosu

29.08.2022, 12:39 61

Locuinţele eficiente energetic ar putea fi soluţia cea mai bună pentru un investitor în prezent, în condiţiile în care costul energiei creşte foarte mult, dar numărul insuficient de muncitori calificaţi riscă să devină o barieră în dezvoltarea acestui segment, spune Horia Petran, Senior Researcher la NIRD URBAN-INCERC, preşedinte Cluster pRO-nZEB, doctor în ştiinţe în inginerie mecanică.

„O clădire este, prin definiţie, o investiţie pe termen lung. Şi atunci, dacă privesc din perspectiva investiţiei pe care o fac pentru a avea o casă care o să dureze poate 100 de ani, dar pe care eu o voi utiliza, să zicem, termen de o generaţie, 30 de ani, ar trebui să analizez costurile suplimentare de investiţie iniţială şi să văd ce beneficii aduc, iar decizia ar trebui să o iau pe costurile totale, ştiind că dacă pun o termoizolaţie mai groasă, dacă pun o fereastră mai performantă, dacă am un sistem de ventilare cu recuperarea căldurii, toate acesta o să însemne un impact asupra costurilor de investiţii de exploatare care vor scădea şi care vor avea un impact asupra bilanţului total - costul total pe durata de utilizare”, a explicat acesta în cadrul conferinţei „Casele pasive, soluţia green pentru locuinţele viitorului?” organizată de Sierra Quadrant.

La rândul lui, arhitectul Andrei Dozsa, invitat în aceeaşi dezbatere, consideră că, în momentul actual, lumea ar trebui „să se desprindă, un pic, de beton, să se desprindă de masivitate şi să folosească materiale” mai moderne şi care asigură o eficienţă energetică sporită.

În acelaşi timp, românii sunt în general reticenţi în a construi case cu structură de lemn, deşi acest material este unul dintre cele mai adecvate pentru construcţia de case pasive, a completat
Marius Nicolae, inginer structurist, fondator şi director tehnic al Evo Design.

O altă problem cu care se confruntă acest sector este lipsa forţei de muncă, atât calificate cât şi necalificate.

”Orice fel de forţă de muncă în construcţii lipseşte cu desăvârşire. Programul meu zilele astea a luat-o razna, pentru că mă bazam pe nişte echipe şi pe nişte oameni. Am fost lăsat de căruţă şi sunt nişte chestii pe care pe şantierul meu trebuie să le fac eu cu mâna mea. Noroc că ştiu, şi noroc că am toate degetele, dar asta este o problemă la nivel de forţă de muncă”, a explicat Marius Şoflete, inginer constructor şi proiectant specializat de case passive.

De asemenea, lipsa predictibilităţii în ceea ce priveşte obţinerea autorizaţiilor şi avizelor de construcţie este o problemă acută atât în rândul actorilor din piaţă, cât şi al investitorilor, unii dintre ei ajungând să renunţe chiar la investiţiile în România, a declarat arhitectul Andrei Dozsa în cadrul conferinţei.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO