Business Construct

Conform Deloitte Property Index 2023: Bucureştiul este cea mai ieftină capitală imobiliară din Europa

Conform Deloitte Property Index 2023: Bucureştiul este...

Autor: Bogdan Alecu

24.08.2023, 00:08 2142

Capitala României este printre puţinele depăşite de un alt oraş al ţării Bucureştiul are şi a doua cea mai mică diferenţă faţă de media naţională În România, cel mai scump oraş este Cluj-Napoca, cu 2.363 euro/mp, plus 21,8% an/an.

Bucureştiul este cea mai accesibilă capitală din Uniunea Europeană, cu un preţ mediu pe metru pătrat de puţin sub 1.700 de euro, potrivit Deloitte Property Index 2023.

În România, cel mai scump oraş este Cluj-Napoca, cu 2.363 euro/mp şi o creştere de 21,8% faţă de anul anterior, în timp ce Bucureştiul ocupă locul al doilea, cu

1.693 euro/mp. România este astfel printre puţinele state europene în care cel mai scump oraş nu este capitala, alături de Irlanda, unde Cork City este cea mai scumpă localitate, Italia, unde Milano depăşeşte Roma, şi Spania, unde Barcelona ocupă primul loc.

„Anul trecut a fost marcat de incertitudine în segmentul pieţei imobiliare rezidenţiale, pe fondul creşterii costurilor de finanţare care au afectat creditele ipotecare contractate pe perioadă lungă. În ceea ce priveşte volumele, deşi pare că asistăm la o uşoară scădere a cererii de proprietăţi rezidenţiale, tot ca urmare a costurilor tot mai mari de finanţare şi a scăderii puterii de cumpărare cauzate de inflaţie, piaţa a crescut uşor pe segmentul chiriilor“, spune Alexandra Smedoiu, partener servicii fiscale, Deloitte România, lider al serviciilor de consultanţă fiscală pentru sectorul imobiliar.

Piaţa locală rămâne printre ţările cu cele mai ieftine locuinţe din Europa, cu un preţ mediu de 1.417 euro/mp pentru un apartament nou.

Pe oraşe, Parisul conduce în topul european, cu un preţ mediu de 14.622 euro/mp. În România, cel mai scump oraş este Cluj-Napoca, cu 2.363 euro/mp, plus 21,8% an/an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO