Business Construct

Creşterea salariului minim pentru muncitorii din construcţii ar putea opri declinul sectorului în 2019

Claudiu Georgescu, preşedintele APMCR

Claudiu Georgescu, preşedintele APMCR

Autor: Alina-Elena Vasiliu

28.01.2019, 00:07 3180

Domeniul construcţiilor are şanse să se dezvolte pe parcursul acestui an, ca ur­mare a adoptării ordonanţei de ur­gen­ţă 114/2018, care cuprinde pre­ve­deri referitoare şi la acest sec­tor, potrivit oficia­li­lor Aso­cia­ţiei Producătorilor de Mate­ria­le de Construcţii din Ro­mâ­nia (APMCR).

„Există în acest moment şan­se să fie oprit declinul aces­tei ramuri industriale (con­strucţiile - n. red.) în 2019. Odată oprit declinul, cu o politică înţeleaptă în care mediul de afaceri să co­ope­re­ze constructiv cu guvernul şi chiar cu sin­dicatele, se pot obţine premisele unei im­pli­cări mai mari a industriei construc­ţi­ilor în PIB-ul României“, spune Claudiu Georgescu, preşedintele APMCR.

De pildă, în trimestrul al doilea al anului 2018, construcţiile au contribuit cu 3,6% la formarea PIB, potrivit da­telor Institutului Naţional de Statistică.

În prezent, companiile din con­struc­ţii se află sub impactul OUG 114/2018, care prevede, printre altele, scu­tirea de la plata con­tri­buţiilor so­ciale ale an­gajatorului pen­tru pe­rioada 1 ia­nua­rie 2019 - 31 de­cembrie 2028, redu­ce­rea contri­bu­ţiilor sociale ale sala­ria­ţilor cu 3,75% şi un salariu mi­nim brut de 3.000 de lei pentru an­gajaţii din con­strucţii. Măsurile se apli­că doar în cazul com­paniilor care înde­pli­nesc trei condiţii: deţi­nerea unuia din co­du­rile CAEN pre­văzute în OUG, reali­zarea a cel pu­ţin 80% din cifra de afa­ceri din ac­tivitatea prevăzută de res­pec­tivele co­duri CAEN şi acor­darea unor venituri brute lunare din sa­larii şi asimilate salariilor între 3.000 şi 30.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO