Business Construct

#cumreinviembusinessul. Firmele din construcţii vor să continue să lucreze dacă au comenzi: Menţineţi în viaţă companiile sănătoase, cu mulţi angajaţi! Activitatea poate continua cu protecţia necesară. În construcţii lucrează 339.000 de angajaţi

Mihai Rohan, preşedintele patronatului din industria cimentului CIROM

Mihai Rohan, preşedintele patronatului din industria cimentului CIROM

Autor: Alina-Elena Vasiliu

31.03.2020, 00:08 8817

Constructorii trebuie să-şi continue activitatea în ciuda pandemiei de COVID-19, este ceea ce susţin, la unison, com­paniile din această industrie, evaluată la aproximativ 10 miliarde de euro.

„Cred că singura decizie logică acum ar fi aceea de a se lăsa să lucreze atât constructorii care au condiţii de lu­cru, cât şi industriile de ciment şi materiale de construcţii care să-i ali­menteze cu cele necesare. Ar fi păcat să se întrerupă activitatea în con­strucţii şi să devenim un balast pentru eco­nomie“, spune Mihai Rohan, preşedintele patronatului din industria cimentului CIROM.

El motivează că, pe şantiere, construc­torii nu lucrează în grupuri mari, ci sunt, de regulă, împrăştiaţi pe distanţe mari, iar dacă se iau măsuri în ceea ce priveşte transportul prin supli­mentarea numărului de maşini, se poa­te asigura un flux normal de lucru.

Industria cimentului numără circa 2.500 de angajaţi, număr la care se adau­gă însă şi cei care furnizează servi­ci­ile de transport, curăţenie şi pază sau cei care fabrică piese de schimb, ceea ce înseamnă că, de fapt, domeniul pro­ducţiei de ciment are între 9.000 şi 10.000 de angajaţi, potrivit esti­mă­rilor CIROM. Industria cimentului este do­minată de trei mari producători cu şapte fabrici, cu o capacitate totală de pro­ducţie de peste 12 milioane de tone pe an.

Ideea continuării activităţii a fost in­vocată şi de alţi jucători din dome­niul construcţiilor, motivând că o repor­nire a şantierelor şi a fabricilor de materiale va fi dificilă.

„Cea mai bună iniţiativă a guver­nu­lui acum ar fi să menţină companiile sănătoase, cu mulţi angajaţi, în viaţă. Ar trebui lansate cât mai urgent pro­iecte de infrastructură, autostrăzi, drumuri, căi ferate, spitale. Probabil după ce se termină criza, ne vom da seama că nu avem suficiente spitale. În cele trei lucruri esenţiale care lipsesc din România - infrastructură, sănătate şi educaţie, aici ar trebui concentrate in­vestiţiile“, a spus Adrian Gârmacea, pro­prietar al Electric Plus, la emisiu­nea online ZF Audio Special - 15 minute cu un antreprenor.

În acest moment, cea mai mare te­mere pentru Adrian Gârmacea este un nou set de măsuri din partea guver­nu­lui, care să impună închiderea fabricilor. „Se conturează tot mai puternică şi mai hâdă o criză economică. Oamenii se tem pentru locurile lor de muncă şi vor să vină la serviciu în continuare“, spune el.

Piaţa construcţiilor este estimată la o valoare de 10 miliarde de eruo, potrivit celor mai recente date ale jucătorilor din domeniu. Ponderea materialelor de construcţii se menţine la o treime din total, potrivit datelor ARACO (Asociaţia Română a Antre­pre­norilor de Construcţii). În 2019, construcţiile au avut o contribuţie de 6,4% la formarea Produsului Intern Brut, arată datele INS.

În 2018, cel mai recent an pentru care toate companiile au raportat date financiare, în domeniul construcţiilor lucrau 339.000 de angajaţi.

Citiţi AICI Ziarul Financiar E-paper de marţi

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO