Business Construct

De la sute de mii de metri pătraţi de birouri anual, în Bucureşti doar şase clădiri cu 115.000 mp în total sunt gata în 2023. Piaţa ajunge la circa 3,5 mil. mp în Bucureşti la final de 2023

Autor: Bogdan Alecu

28.12.2023, 11:59 994

Şase clădiri de birouri cu un total de 115.000 mp au fost livrate în 2023 pe baza autorizaţiilor obţinute până în 2020.

Stocul modern de birouri din Bucureşti intră în 2024 cu un total de 3,5 mil. mp şi aproximativ jumătate din piaţă fiind formată din clădiri mai vechi de 10 ani, iar restul fiind livrate începând cu 2012. Consultanţii de la Colliers estimează că un total de aproximativ 360.000 de metri pătraţi vor fi livraţi în perioada 2022-2024, deşi calendarul din 2024 ar putea fi amânat.

Cea mai mare clădire ce va fi livrată în 2023 este U Center II de la Tineretului, cu 35.000 mp, dezvoltată de Forte Partners. În 2022 prima fază a proiectului a fost cumpărată de Dedeman. Pe locul secund se află faza a doua din One Cotroceni Park, cu 34.500 mp. Urmează în clasament două clădiri de circa 7-8 mii de metri pătraţi – Muse Office Building cu 7.500 mp şi Arghezi 4, construit de Strabag aproape de Universitate, de 7.954 mp. Ultima pe listă este Rosetti Luxury Office, de 1.531 mp.

În prezent, pe piaţă se configurează două scenarii total opuse: dacă cererea de închiriere pentru birourile din Bucureşti se menţine într-un ritm susţinut (sau chiar accelerează puţin), se va vedea cu uşurinţă că stocul de birouri high-end, cu adevărat moderne, devine insuficient, înclinând piaţa spre una a proprietarilor. Scenariul opus ar putea fi asociat fie cu o încetinire economică, fie cu un număr mai mare de companii care îşi vor reduce spaţiul de birouri pe fondul unei activităţi hibride, ceea ce ar avea un impact negativ asupra ocupării şi ar diminua efectul ciclului de activitate redus.

Oricum ar fi, calitatea rămâne o prioritate de top pentru majoritatea companiilor care caută să închirieze birouri.

Mai departe depinde foarte mult de mersul economiei şi de cum o să abordeze în continuare firmele munca de la distanţă, ambele fiind în continuare teme foarte incerte. De menţionat că rata de neocupare pentru clădirile moderne noi (cu livrare în ultimii 10 ani) este mai mică decât media pieţei, la aproximativ 10%.

În trimestru al treilea din 2023, companiile au închiriat birouri pentru aproximativ 20.000 angajaţi din Bucureşti, o suprafaţă mai mare cu 36% faţă de trimestrul anterior

Interesul chiriaşilor de birouri a fost mult mai mare pentru prelungirile de contracte în clădirile existente decât pentru spaţii noi, în trimestrul trei. Companiile au tranzacţionat în total o suprafaţă de 158.923 mp, din care 104.004 mp au fost prelungiri de contracte şi 51.879 mp închirieri de spaţii noi, în Bucureşti, potrivit analizei realizate de Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate.

Trimestrul trei a deblocat multe decizii la nivelul marilor companii privind spaţiile de birouri, astfel încât, s-au semnat contracte de închiriere spaţii noi şi renegociere cu o valoarea totală de 158.923 mp, mai mult cu 36% faţă de trimestrul anterior.

Mai puţin de o treime din suprafaţa totală închiriată în trimestrul trei o reprezintă mutările în birouri noi, restul de două treimi fiind spaţii de birouri cu prelungiri de contracte. Această tendinţă indică faptul că mulţi chiriaşi preferă să-şi menţină locaţiile lor existente. Această abordare de stabilitate poate fi influenţată de nevoia de a se adapta la schimbările economice şi de piaţă, evitând costurile şi incertitudinea asociate cu mutările majore în birouri noi.

“O altă tendinţă semnificativă pe piaţa actuală de birouri este redefinirea modului în care se înţelege închirierea spaţiilor de birouri. Companiile încep să abordeze închirierile cu o perspectivă mai strategică şi agilă. Acest nou mod de a aborda închirierea implică adesea spaţii de birouri cu clauze de reziliere mai flexibile şi cu posibilitatea de a extinde sau reduce spaţiul în funcţie de necesităţi. Această tendinţă reflectă dorinţa companiilor de a se adapta rapid la schimbările mediului de afaceri şi de a gestiona mai eficient costurile asociate cu spaţiile de birouri“, declară Nicolae Ciobanu Managing Partner - Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

De la începutul anului şi până acum, s-au închiriat 340.894 mp spaţii de birouri în Bucureşti, din acestea 189.747 mp fiind birouri actuale ale companiilor, pentru care s-au semnat contracte de prelungire. În ceea ce priveşte livrările de clădiri noi, în primele trei trimestre din 2023 s-au dat în folosinţă cinci clădiri de birouri, cu o suprafaţă totală de peste 100.000 mp. Pe viitor, în ultimul trimestru se estimează că mai rămâne de livrat o singură clădire de birouri de mici dimensiuni, cu o suprafaţă de 7.745 mp.

Ierarhia domeniilor din care provine cererea s-a schimbat radical în trimestrul trei, datorită faptului că în sistemul financiar s-au luat mai multe decizii privind sistemul nou de lucru.

Pe primul loc, a urcat astfel sistemul financiar, cu mai mult de o treime din închirierile totale, respectiv cu 38%. Printre băncile care şi-au relocat sau extins contractul pe spaţiul actual s-au numărat BCR, Garanti Bank, Unicredit şi Idea Bank.

Pe locul doi în topul domeniilor de activitate s-a clasat sistemul IT&C, cu 30%. Pe acest segment, au fost active companiile Adobe, Huawei, Thales, GTS.

Pe locul trei s-a situat domeniul Professional Services, cu 13% din totalul tranzacţiilor. Din acest sector, au închiriat spaţii mai mari companii precum Deloitte, Bolt.

În ceea ce priveşte zonele alese de chiriaşi, în trimestrul trei din 2023, cele mai multe spaţii de birouri s-au închiriat în zona de Vest a Capitalei, un total de 39.128 mp, din care 32.542 mp au fost renegocieri de contracte. Cele mai mari suprafeţe au fost închiriate prin prelungiri de contract în clădirile de birouri The Bridge şi Orhideea Towers.

Pe de altă parte, zona unde s-au închiriat cele mai multe spaţii noi a fost zona de centru-sud, unde s-au închiriat spaţii noi în total de 21.955 mp, majoritatea într-o clădire recent inaugurată U Center faza 2.

Suprafeţe mari de spaţii de birouri au fost închiriate şi în zonele de nord (28.578 mp), unde au predominat renegocierile (20.138 mp) şi Floreasca -Barbu Văcărescu (FL-BV) cu un total de 27.505 mp, din care 25.300 mp tot renegocieri. Printre companiile care au ales să rămână în aceste zone se numără Huawei şi Deloitte.

Compania The Home a ales o clădire de birouri cu multe facilităţi, myhive Victoria Park, pentru a-şi deschide un viitor showroom de 3.070 mp, în zona de nord, în apropiere de Casa Presei Libere şi Băneasa Shopping Center, prin intermediul companiei Fortim Trusted Advisors, membră în alianţa BNP Paribas Real Estate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO