Business Construct

De unde poate reveni creşterea?

De unde poate reveni creşterea?

Infrastructura poate fi în 2012 un important motor de creştere al sectorului construcţiilor. În ima­gine, şantierul autostrăzii Timişoara - Lugoj

Autor: Andreea Mioara Neferu, Cristi Moga

26.04.2012, 00:09 363

"Avem marele avantaj că timp de 100 de ani în România putem construi încontinuu. Sunt atâtea lucruri pe care le putem face mai bine deoarece pornim de foarte de jos", spunea un arhitect din Bucureşti într-o discuţie mai veche din paginile Business Construct, întrebat de unde poate reveni creşterea în construcţii.

Ultimii trei însă au arătat că şi acest domeniu are urcuşuri şi coborâşuri, chiar dacă într-adevăr, pentru oricine vizitează România este evident că necesarul de construcţii noi este semnificativ. "Nu există niciun oraş finalizat. Toate sunt în diferite procese de evo­luţie. Chiar şi despre New York se spune că va fi un oraş foarte frumos când va fi gata. Sunt multe lucruri de modificat în Bucureşti", spunea recent şi un urbanist american, la prima sa vizită în România.

După şocul anilor 2009 şi 2010, când criza a evaporat aproximativ cinci miliarde de euro din această piaţă, anul trecut a fost primul de stabilizare, potrivit datelor de la Statistică în construcţii fiind înregistrat şi un uşor avans, de 1,1%.

Cu toate acestea, avansul firav al economiei locale a fost susţinut anul trecut în primul rând de industrie şi agricultură, care au avut piaţă şi la export. Activitatea pe pieţele externe a încetinit în ultimele luni, iar anul agricol bun din 2011 este posibil să nu se mai repete. În aceste condiţii, pentru evitarea reintrării în recesiune anul acesta este nevoie şi de repornirea altor motoare importante - consumul şi construcţiile - care au avut în 2011 o pondere cumulată de peste 31,1% în PIB, faţă de 33,7% în 2008.

Ramurile din construcţii au însă viteze diferite în această perioadă, iar Business Construct a încercat să scaneze piaţa pe fiecare domeniu în parte pentru a vedea unde vor circula banii în acest an.

Pentru infrastructură, 2012 se doreşte a fi unul al continuităţii proiectelor, mai multe tronsoane de autostrăzi şi reabilitări de drumuri naţionale fiind programate pentru livrare în următoarele luni.

În paralel, Ministerul Dezvoltării şi Compania de Drumuri pregătesc noi licitaţii, iar firmele de construcţii spun la unison că revenirea pe plus a acestui domeniu în 2011 s-a datorat creşterii activităţii din această zonă.

În zona proiectelor private, 2012 ar putea fi anul unui nou început, în special în zona de centre comerciale şi clădiri de birouri. Acest domeniu depinde însă într-o mare măsură de finanţarea bancară şi de stabilitatea generală a mediului economic, fără de care marile corporaţii vor ezita să se extindă, iar clienţii mallurilor vor continua să cumpere doar strictul necesar.

În ceea ce priveşte piaţa locuinţelor, întrebarea este cât de jos mai poate ajunge? Anul trecut s-a consemnat minimul ultimilor cinci ani în materie de livrări, iar creditarea ipotecară este aproape inexistentă (1.000 de credite ipotecare lunar) în afara programului Prima casă. În aceste condiţii, pentru a sprijini construcţia de locuinţe, direcţionarea programului Prima casă exclusiv către achiziţia de locuinţe noi ar putea reprezenta o soluţie şi ar forţa alinierea preţurilor la apartamentele vechi la valoarea de piaţă reală, cea pe care utilizatorii finali pot şi sunt dispuşi să o plătească fără a fi sprijiniţi printr-o garanţie guvernamentală. Poate că acesta ar fi un bun punct de plecare şi pentru revitalizarea pieţei locuinţelor, al cărei potenţial se ridică la circa două miliarde de euro anual.

Până atunci, Business Construct şi-a îndreptat atenţia asupra şantierelor pe care continuă să fie activitate sau ar putea începe în viitorul apropiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO