Business Construct

Dezbatere ZF/BREC: Toni Greblă, prefectul Capitalei: Relaţia autorităţilor cu dezvoltatorii imobiliari pare că se desfăşoară după principii oculte, nu este o relaţie de transparenţă

Dezbatere ZF/BREC: Toni Greblă, prefectul Capitalei:...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

07.12.2022, 09:28 163

Lipsa de transparenţă din relaţia autorităţilor cu dezvoltatorii imobiliari duce la probleme urbanistice grave şi la situaţii de blocaj, precum cea actuală, în care, de aproape doi ani, în lipsa unui Plan Urbanistic Generale (PUG), nu au mai putut fi demarate noi proiecte.

„Planul Urbanistic Zonal reprezintă viziunea unei autorităţi în consultare cu toţi cei interesaţi. În Bucureşti însă, viziunea de ansamblu lipseşte cu desăvârşire. Relaţia autorităţilor cu dezvoltatorii imobiliari pare că se desfăşoară după principii oculte, nu este o relaţie de transparenţă”, a spus Toni Greblă, prefectul Capitalei, unul dintre speakerii la masa rotundă care a avut loc la sfârşitul lunii noiembrie, un eveniment organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu BREC (Bucharest Real Estate Club).

Dezvoltarea Bucureştiului trebuie să se facă printr-o relaţie cu toţi cei care au un rol în acest sens, inclusiv dezvoltatorii imobiliari, crede el.

„Cele şase luni de întârziere ne vor costa vreo doi ani din dezvoltarea Bucureştiului în viitor. Dacă nu se va aproba PUG, intrăm într-un haos urbanistic real. Blocăm Bucureştiul. Şi nu doar pe urbanism, ci şi în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor.”

Toni Greblă a mai subliniat că, până acum, opinia publică nu prea şi-a manifestat nemulţumirile referitoare la această situaţie, însă o presiune constantă ar putea fi utilă, este el de părere.

„Într-un mediu neprietenos, marii investitori o să plece şi o să dureze vreo cinci-şase ani până să-i aducem înapoi. Cineva trebuie să-şi asume aceste consecinţe.”

Ziarul Financiar şi BREC organizează pe 14 decembrie 2022 o conferinţă cu titlul „The place to be – Cum dezvoltăm sustenabil Bucureştiul?”, în care îşi propune ca, împreună cu autorităţi, dezvoltatori, constructori, experţi, să scoată la lumină principalele domenii în care Capitala poate creşte, devenind astfel un oraş în care să vrei să trăieşti şi să te dezvolţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO