Business Construct

Ioana Roman, partner Filip & Company: ESG este o cerinţă esenţială deja, mai ales pentru companii mari care intenţionează să se mute din clădiri în care au stat 10-15 ani

ZF Tendinţe în Piaţa de Birouri 2024

Ioana Roman, partner Filip & Company: ESG este o...

Autor: Mircea Nica

26.03.2024, 13:51 112

ESG (Environment Social Governance) a devenit o cerinţă esenţială deja, în special pentru companiile mari care intenţionează să se mute din clădiri în care au stat 10-15 ani sau care se uită în piaţă, a spus Ioana roman, partner Filip & Company, în cadrul Conferinţei ZF Tendinţe în Piaţa de Birouri 2024.

“ESG este o cerinţă esenţială deja, mai ales pentru companii mari care intenţionează să se mute din clădiri în care au stat 10-15 ani sau care se uită în piaţă. Când fac alegerea cu siguranţă aceasta este o cerinţă esenţială. De asemenea, cu siguranţă se uită la facilităţile pe care le oferă clădirea respectivă în zonă, atât pentru angajaţii companiei, cât şi pentru compania în sine dacă ne uităm la costuri. În plus, se pune în discuţie previzibilitatea acestor costuri. Este clar că până la un punct poate să intervină proprietarul şi de la un punct încolo este hazardul politicii de guvernare pe care o avem cu toţii”, a explicat Ioana Roman.

Ce a mai spus Ioana Roman, partner Filip & Company:

Cred că primul punct pe listă, dacă vorbim de clienţii noştri care lucrează cu chiriaşi este gradul de flexibilitate pe care îl oferă contractul de închiriere pe care îl primesc din partea proprietarilor. De cele mai multe ori acest lucru ajunge să fie o negociere fină a anumitor elemente şi pe partea proprietarului şi pe partea chiriaşului pe elementele principale pentru fiecare dintre ei. Cu siguranţă flexibilitatea de amenajare a spaţiului este un aspect principial şi este prima discuţie pe care o ai pentru că spaţiul respectiv trebuie amenajat, apoi stimulentele pe care le propune proprietarul pentru a-l ajuta pe chiriaş să-şi amenajeze spaţiul, cât de flexibilă este clădirea în sine raportat la nevoile chiriaşului şi angajaţilor chiriaşului.

Cu siguranţă atunci când discuţi să continui cu aceeaşi clădire pentru 5 ani sau mai mult este subiectul unei negocieri. Poate sunt unele societăţi care sunt mulţumite şi nu negociază termenii şi exercită opţiunea de extindere. Majoritatea contractelor pe care le negociem mai ales cu chiriaşi medii şi mari au posibilitatea de prelungire a termenului prin simpla voinţă a chiriaşilor. Acest lucru vine la pachet cu asumarea termenilor existenţi în contract şi continuarea la chiria la care a ajuns cu indexul de inflaţIa chiria respectivă, dar este opţiunea chiriaşului.

Dacă vorbim de o renegociere cu siguranţă sunt anumite lucruri care se vor ridica la masă pentru a fi discutate. Un aspect care deobicei se discută este dacă spaţiul necesită o reamenajare pentru că dacă spaţiul a fost închiriată acum 10 ani este posibil ca amenajarea să nu mai fie curentă nevoilor societăţii şi angajaţilor. Aici vine discuţia privind stimulentele pe care le primeşte chiriaşul pentru prelungirea viitoare din perspectivă de lucrări de amenajare de spaţiu. Cu siguranţă se redescută chiria, clauze de flexibilitate, extindere şi contractare în funcţie de cum stă compania respectivă cu spaţiul. Dacă are spaţiu foarte mare cu siguranţă discutăm de o restrângere, dar sunt foarte multe cazuri în piaţă şi clienţi de-ai noştri care au închiriat spaţii mai mari sau s-au uitat să închirieze spaţii mai mari şi în anumite cazuri clădirile în care operau nu puteau să le pună la dispoziţie spaţiul necesar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO